FBI ajanları, Donald Trump’ın Mar-a-Lago’daki gizli belgelerle ilgili yaptıkları inceleme kapsamında, Yargıç Aileen Cannon’dan büyük jüride ifade vermek ya da avukatlarıyla görüşmek için izin istediler. İlgili belgelerde, mevcut ve eski ajanların, Trump’ın haklarını ihlal etmek amacıyla federal yetkililerin bir araya gelip gelmediğini araştıran Güney Florida soruşturmasındaki çalışmalarına dair ifade vermeleri için mahkemeden celp aldıkları belirtildi. Ancak ajanlar, Cannon’un Jack Smith’in raporunu ve buna bağlı gizli bilgileri açıklama konusundaki kısıtlamaları nedeniyle neyi açıklayabilecekleri konusunda belirsizlik yaşadıklarını dile getirdiler.
İNCELEMEDEKİ BELİRSİZLİK
Eski ajanlar, Cannon’un açıklamayı yasakladığı bilgileri paylaşmaları durumunda mahkeme kararıyla karşı karşıya kalacaklarını, ancak aynı zamanda büyük jürinin talep ettiği bilgileri vermemeleri halinde de yasal sorun yaşayabileceklerini ifade etti. Bu durum, “büyük komplo” soruşturması etrafındaki belirsizliği artırıyor. Adalet Bakanlığı, bu konuyla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.
GÖREVDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bu ayın başında, soruşturmayı yürüten avukat Joe diGenova, departman yetkilileriyle yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle istifa etti. İstifası, önümüzdeki haftalarda dava açılmasını bekleyen yetkilileri şaşırttı. İki kaynak, geçici Başsavcı Yardımcısı Trent McCotter ve Başsavcı Yardımcısı Aakash Singh’in diGenova’nın istifasından önce Florida’da planlı bir toplantı için bulunduklarını aktardı. Toplantının ardından, soruşturmanın geleceğini görüşmek üzere ABD Savcısı Jason Reding Quiñones ve yardımcısı Yara Klukas ile bir araya geldiler.
GELİŞMELER VE İFADELER
Toplantıda çok fazla cevap alınamadığı belirtilirken, Quiñones ve Klukas’ın soruşturmayı yönetmeye devam edeceği, McCotter ve Singh’in Washington’dan destek vereceği kararlaştırıldı. Ayrıca, soruşturma ekibinin Trump’a karşı siyasi eleştirmenler hakkında bireysel davalar açma çabalarını sürdürdüğü ifade edildi. Ancak yetkililer, kısa vadede herhangi bir suçlama yapılmasının olası olmadığını belirtti. Soruşturma ekibi, Mar-a-Lago davasıyla ilgili geçmişteki araştırmalara katılan birçok yetkiliye büyük jüri celpleri gönderdi. Eski CIA Direktörü John Brennan’ın da bu süreçte ifade vermesi için celp aldığı avukatları tarafından açıklandı.