FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ’TA TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞİKLİĞİ
Fenerbahçe ve Beşiktaş, son 25 yılda teknik direktör istikrarını sağlamakta zorlanan kulüpler arasında dikkat çekiyor. İki kulüp de 2000’li yıllar boyunca ortalama her yıl bir teknik direktör değişimi yaşadı. Fenerbahçe’de Zeki Murat Göle, Beşiktaş’ta ise Serdar Topraktepe geçici dönemlerde takımın başına geçti.
Fenerbahçe’nin Teknik Direktör Değişimleri
Sarı-lacivertliler, 2000 sonrasında 23 farklı teknik direktörü toplamda 28 kez göreve getirdi. Domenico Tedesco’nun en son takımın başına geçmesiyle bu sayı güncellenmiş oldu. Mourinho, Jesus, Kocaman, Yanal ve Daum gibi isimler birden fazla kez görev aldı. Fenerbahçe’nin 2000’li yıllardaki teknik direktörlerinden bazıları şunlardır: “Domenico Tedesco / 9 Eylül 2025”, “Jose Mourinho / 1.07.2024”, “İsmail Kartal 3. dönem / 3.07.2023”, “Jorge Jesus / 1.07.2022” gibi isimler sıralanabilir.
Beşiktaş’ta Görev Alan Teknik Adamlar
Beşiktaş da benzer bir patikada ilerliyor. Ole Gunnar Solskjaer’in ardından yeniden göreve getirilen Sergen Yalçın ile birlikte, siyah-beyazlılar 2000’li yıllarda 23 farklı teknik direktörle 27 dönemde çalıştı. Şenol Güneş ve Sergen Yalçın, kulüpte en uzun süre görev yapan teknik adamlar arasında yer alıyor. Beşiktaş’ın 2000’li yıllardaki teknik direktörlerinden bazıları şunlardır: “Sergen Yalçın 2. dönem / 30.08.2025”, “Ole Gunnar Solskjaer / 19.01.2025”, “Fernando Santos / 9.01.2024” gibi isimler öne çıkıyor.
GALATASARAY’DA DAHA İSTİKRARLI BİR YAPILANMA
Galatasaray, aynı dönemde 18 farklı teknik direktörle 22 kez çalıştı. Fatih Terim’in dört farklı dönemi ve Okan Buruk’un son üç sezondaki başarıları, sarı-kırmızılı kulübün teknik direktör istikrarında daha dengeli bir grafik çizmesini sağladı. Galatasaray’ın 2000’li yıllardaki teknik direktörleri arasında “Okan Buruk / 1.07.2022”, “Domenec Torrent / 14.01.2022”, “Fatih Terim 4. dönemi / 22.12.2017” gibi isimler yer alıyor.
AVRUPA’DAKİ DURUM FARKLI
İngiltere Premier Lig takımlarından Liverpool, 133 yıllık tarihinde yalnızca 21 farklı teknik direktörle çalıştı. 2000’li yıllarda ise sadece 7 teknik adam görev aldı. Bu durum, Türkiye’deki teknik direktör değişim hızının Avrupa standartlarının çok üstünde olduğunu gösteriyor.