TEODORO’NUN ÇİN’E YÖNELİK ELEŞTİRİSİ
Filipinler gemilerinin Sabina Sığlığı’ndaki bir Sahil Güvenlik gemisine gıda ve diğer malzemeleri götürmesine Çin’in engel olmasının ardından, Teodoro ABD Hint-Pasifik Komutanlığı tarafından Manila’da düzenlenen uluslararası askeri konferansta Çin’i eleştirdi. Teodoro, Güney Çin Denizi’ndeki “saldırganlığı” nedeniyle Pekin yönetiminin daha güçlü bir şekilde kınanması gerektiğini vurgulayarak uluslararası toplumu uyardı.
TEODORO’NUN ÇAĞRISI
Teodoro, ABD ve müttefik ülkelerden askeri yetkililer ile üst düzey diplomatların katıldığı konferansta, Çin’in Güneydoğu Asya’da uluslararası barışı en çok tehdit eden ülke olduğunu belirtti. Teodoro, uluslararası düzeyde yapılan endişe açıklamalarının yeterli olmadığını söyleyerek Çin’in eylemlerine karşı daha güçlü ve kolektif adımlar atılması gerektiğini savundu.
TEODORO’NUN UYARISI
Teodoro, “Panzehir, Çin’e karşı daha güçlü bir kolektif çok taraflı eylemdir.” diyerek diplomatların ve savunma yetkililerinin Çin’in bölgedeki iddialı eylemlerine karşı daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı. Teodoro’nun bu uyarısı uluslararası toplumun Çin’in eylemlerine karşı nasıl bir yaklaşım benimsemesi gerektiği konusunda dikkat çekici bir çağrı niteliğindeydi.