GELİR ARTIŞI VE KÂR DURUMU
Türkiye ile ortak çalışmaları bulunan Gazprom, Rusya’nın önde gelen enerji şirketlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Rus enerji devi Gazprom’un net kârı, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış göstererek 660,4 milyar rubleye (yaklaşık 8,4 milyar dolar) ulaştı. Gazprom’un yaptığı açıklamada, şirketin net kârının, rublenin yabancı para birimleri karşısında güçlenmesinden etkilendiği belirtildi. Bu durum, şirketin döviz yükümlülüklerinin yeniden değerlenmesinden kaynaklı kazanç sağlamasına olanak tanıdı. Şirketin gelirleri de ilk çeyrekte geçen yıla kıyasla yüzde 1 artarak 2,8 trilyon rubleye yükseldi. Aynı dönemde net borcun yüzde 10 azalarak 6 trilyon ruble seviyesine geriledi.
AVRUPA’YA DOĞALGAZ SEVKİYATINDA DÜŞÜŞ
Ukrayna savaşı öncesinde Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Gazprom, 50 yıl süren boru hattı yatırımları sayesinde 2022 yılına kadar pazar payını yüzde 40’a kadar çıkarmıştı. Ancak, uygulanan yaptırımlar neticesinde Gazprom, müşterilerini ABD, Katar ve Norveç gibi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikçilerine kaptırdı. Geçen yıl Avrupa’ya yapılan doğalgaz sevkiyatı yaklaşık 15 milyar metreküp olarak gerçekleşti. Oysa bu hacim, 2021 yılında 201,7 milyar metreküp seviyesindeydi.
ÇİN’E DOĞALGAZ SEVKİYATI BAŞLADI
Gazprom’un yaptığı açıklamalara göre, Sibirya’nın Gücü Boru Hattı üzerinden Çin’e de ilk 100 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu gelişme, Gazprom’un yeni pazar arayışlarını gösteriyor ve enerji tedarikinde çeşitlendirmeye yönelmesini sağlıyor.