TÜFE VERİLERİ VE ENFLASYON TAHMİNLERİ
Goldman Sachs, Eylül ayı Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine dayanarak, ülkenin yıl sonu enflasyon tahminini %40’tan %44’e çıkardı. Bu artış, daha geniş ekonomik bağlamda yüksek enflasyonun etkilerini yansıtıyor.
Ayrıca, Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılacak ilk faiz indirimine dair beklentisini de erteledi. Bu değerlendirme, JPMorgan ile iş birliği içinde yapılarak, Kasım ayından Ocak ayına kaydırıldı.
ENFLASYON RİSKLERİ VE ASGARİ ÜCRET
Yaygın olarak yayınlanan yatırımcı notunda ise “Enflasyonda yavaşlama olmaması ve hane halkının satın alma gücündeki erozyonun devam etmesi, Aralık ayında daha yüksek bir asgari ücret artışı olasılığını ve gelecek yıl için enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artırmakta” şeklinde ifadeler yer aldı. Bu durum, hane halkı üzerindeki ekonomik baskıların artabileceğini gösteriyor.