Google’ın sistemlerine son eklediği AI Overviews (Yapay Zeka Özetleri), medya şirketlerini harekete geçirdi. Dünyaca ünlü dergilere sahip olan Penske Media Corporation (PMC), Google ve ana şirketi Alphabet’e karşı AI Overviews nedeniyle “telif hakkı” davası açtı. Dava dilekçesinde, Google’ın arama sonuçlarının üst kısmında bulunan yapay zeka özetlerinin gazetecilik içeriklerini izinsiz kullandığı ve bu durumun yayıncıların web sitelerine yönelen trafiği azalttığı ifade edildi. PMC, aylık 120 milyon ziyaretçi sayısına ulaştığını belirterek, Google’ın kendi içeriklerini özetlerde kullanmasına izin vermeyen yayıncıların arama sonuçlarında geri planda kaldığını iddia etti. Şirket, Google’ın arama motorundaki yaklaşık yüzde 90’lık pazar payı sayesinde bu koşulları dayattığını vurguladı. Ayrıca, arama sonuçlarında yer alan bağlantıların yaklaşık yüzde 20’sinin artık AI özetleriyle birlikte sunulduğu ve bu oranın artacağı, bağlı kuruluş gelirlerinin 2024 sonunda zirveye göre üçte birden fazla düştüğü kaydedildi.
DAVA SONUCU BÜYÜK BİR BEDELİ YANINA GETİREBİLİR
Dava, daha önceden Anthropic’e karşı açılan yapay zeka telif hakkı davasında yazarları temsil eden aynı hukuk ekibi tarafından sürdürülüyor. Henüz kesinleşmiş ayrıntıları bulunmasa da Anthropic, yazarlarla 1,5 milyar dolarlık bir uzlaşma yapmayı kabul etmiş durumda. Google aleyhine çıkacak bir karar sonucunda, firmanın da benzer bir bedel ödemesi söz konusu olabiliyor.
YAPIYEN ALGLARİ YAŞANAN TARTIŞMALAR
Google’ın AI Overviews özelliği, piyasaya sürüldüğü tarihten bu yana eleştirilere maruz kalıyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan özetler, sonuç sayfasının en üstünde yer alarak arama trafiğini Google’ın kendi platformunda tutmayı sağlıyor. Daha önce çevrim içi eğitim şirketi Chegg tarafından da benzer gerekçelerle bu özelliğe dair dava açılmıştı. Şirket, yapay zeka özetlerinin özgün içeriklere olan talebi azalttığını ve yayıncıların rekabet gücünü zayıflattığını savunmuştu.