Gözetim Programı 10 Bin Şirket Ortağı İçin

BÜYÜK ŞİRKET ORTAKLARINA YENİ GÖZETİM PROGRAMI

Vergi denetimlerinin odak noktası, kayıt dışı yüksek gelir grupları oldu. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), büyük ölçekli şirketlerin ortakları arasından gelir vergisi beyanında bulunmayan ve harcama düzeyleri vergi beyanlarıyla uyumsuz olan 10 bin mükellefi gözetim programı ile inceleyerek 15 milyar liralık matrah farkı ortaya çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, VDK, risk analizi çalışmalarının sonucunda mayıs ayında Yüksek Gelir Grupları Gözetim ve Uyum Programı’nı devreye soktu. Bu çalışma ile büyük ölçekli şirket ortakları olup gelirleriyle orantısız harcamaları bulunan yaklaşık 1.000 mükellef, ilk defa gelir vergisi beyannamesi verdi.

MATRAH ARTISI VE KÂR DAĞITIMI

Söz konusu gözetim programı çerçevesinde beyan edilen matrah miktarı 1,2 milyar lirayı aştı. VDK müfettişleri, bu mükelleflerle gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ortak oldukları şirketlerde kâr dağıtımının önemini vurguladı. Görüşmelerde, şirketlerin ve ortakların hukuki açıdan birbirinden farklı yapılar olduğu ve şirketten ortaklara yönelik akışın kâr dağıtımıyla sağlanabileceği konusuna dikkat çekildi. Kâr dağıtım kararlarının, şirkete mali olarak sağlam bir profil kazandırarak denetim riskini önemli ölçüde düşürebileceği de ifade edildi. Bu görüşmelerin ardından, daha önce kâr dağıtım kararı almayan veya sınırlı sayıda yaptığı bu işlemi gerçekleştiren yaklaşık 1.000 mükellef, ortak oldukları şirketlerde kâr dağıtımı kararı aldı. Böylece, beyan edilen vergiler ile yaklaşık 5,9 milyar liralık matrah farkı elde edildi.

DENETİM SÜREÇLERİ BAŞLATILACAK

Programa dahil olan bazı mükellefler, beyanname vermekle kalmayıp, ortak oldukları yaklaşık 1200 büyük ölçekli şirketin kurumlar vergisi matrahını da yaklaşık 7,7 milyar lira artırdı ve bu vergiyi ödedi. Böylelikle, gözetim çalışması sonunda yaklaşık 15 milyar liralık matrah farkı ortaya konmuş oldu. Programa dâhil olan mükelleflerin büyük bir bölümü uyum konusunda gösterdiği olumlu tavırla öne çıkarken, uyum sağlamayan mükellefler için vergi denetim süreçlerinin işletileceği belirtildi.

GÖZETİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıl başından beri uygulanan gözetim çalışmaları ile büyük ölçekli şirketler ve yüksek harcama profilindeki 50 binden fazla mükellefe ulaşıldığını ifade etti. Şimşek, “Bu yıl denetim oranları itibarıyla büyük şirketleri ve yüksek gelir gruplarını hedefledik. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl incelenen büyük mükellef oranı yüzde 11 iken, bu yıl yüzde 32’ye çıktı. Bir yandan bu mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin tahsili sağlanırken diğer yandan vergide adaleti ve etkinliği artırıyoruz. Kayıt dışılıkla mücadeleye yönelik gözetim çalışmalarımız devam edecek,” açıklamasında bulundu. Ayrıca sosyal medya üzerinden, “Vergi denetimlerimizin odağına kayıt dışı yüksek gelir gruplarını aldık. Yüksek Gelir Grupları Gözetim ve Uyum Programı kapsamında gelir vergisi beyannamesi vermeyen, gelir ve harcamaları ile vergi beyanları uyumsuz olan büyük ölçekli şirket ortaklarını inceliyoruz” mesajını paylaştı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.