Gürcistan Gölgesindeki C-130 Uçak Kazası İncelemesi

Azerbaycan’dan Türkiye’ye gitmek üzere havalanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait C-130 tipi askeri kargo uçağı, Gürcistan-Azerbaycan sınırında önceki gün düştü. Meydana gelen kazada, 20 asker hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları ve kaza kırım ekibinin incelemeleri, dün saat 06.30 itibarıyla başlamış olup, akşam saatlerinde 19 askerin naaşına ulaşıldı. Bir askerin naaşı için arama çalışmaları ise hala devam ediyor. Türkiye’nin Azerbaycan’daki Zafer Günü törenlerine altı adet F-16 uçağı ile katıldığı, düşen kargo uçağının da bu uçakların yedek parçalarıyla bakım ekibini bölgeye taşıdığı bilgisi edinildi. Uçağın dönüş yolunda F-16’lara ait yedek parçalar ve diğer ikmal malzemelerini taşıdığı ve yaklaşık altı tonluk yük içerisinde mühimmat ya da patlayıcı madde bulunmadığı öğrenildi.

Havadan Araştırmalar Başladı

Haber kaynaklarına göre, düşen uçağın karakutusu Türkiye’ye ulaştı. Ekipler, öncelikle enkazın araziye nasıl dağıldığını tespit etti. Uçak parçaları toplanarak Kayseri’de birleştirilecek. Arazide yapılan incelemelerin kazanın “röntgeni” niteliğinde olduğu ve bu nedenle kritik önem taşıdığı ifade ediliyor. İlk değerlendirmelere göre, kazada ilk olarak kopan parçanın uçağın kuyruğu olduğu belirtilirken, bu kopmanın sebebi araştırılmaya devam ediyor. Gövde bölümünde dış müdahale gösteren herhangi bir bulguya rastlanmadığı vurgulandı.

Bakım Planlaması Devam Ediyor

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 13 adet C-130E ve 6 adet C-130B kargo uçağı yer alıyor. Modernize edilen bu uçaklar arasında Suudi Arabistan’dan ikinci el olarak alınanlar da mevcut. Düşen uçağın, 2010’da Suudi Arabistan’dan alındığı ve 2020’de kapsamlı bir bakım işlemi geçirdiği öğrenildi. Uçağın gelecekte, 2024 Temmuz ayında yeniden bakıma girmesi planlanırken, C-130 tipi kargo uçaklarının her altı yılda bir bakıma alındığı göz önünde bulundurulduğunda, gövdede oluşabilecek korozyon ihtimali teknik ekipler tarafından değerlendiriliyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

TCMB, Parolapara’nın Faaliyet İznini İptal Etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye verilen elektronik para kuruluşu faaliyet iznini iptal etti. Bu karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapay Zeka Kendi Halefini Tasarlayabilir

Anthropic şirketi kurucu ortağı Jack Clark ve enstitü lideri Marina Favaro'nun kaleme aldığı blog yazısı yayımlandı. Yazıda yapay zeka geliştirme sürecinin insanlardan sistemlere devredildiği belirtildi.

Bitcoin 60 Bin Doların Altına Geriledi

Bitcoin, TSİ akşam saatlerinde yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti. Kripto para 59 bin 770 dolara kadar düştü.

Savcıların Şifresiyle FETÖ Dosyalarını Kapatan Sanıklara Ceza

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, UYAP sistemine girerek soruşturma dosyalarını kapatan zabıt katibi Ahmet Yılmaz'ın da arasında olduğu 15 sanık hakkında kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, önceki celsede mütalaaya karşı savunmaların alındığını hatırlattı.

Güzelbahçe Belediyesi CHP’de Kaldı

Güzelbahçe Belediye Meclisi, tutuklanan Belediye Başkanı Mustafa Günay'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından başkanvekilliğine CHP'li Meclis Üyesi Ayşe Akın'ı seçti. Toplantı, Atatürk Kültür Merkezi'nde olağanüstü gündemle yapıldı.