ATEŞKES ANLAŞMASI İLAN EDİLDİ
Suriye’nin resmi haber kanalı El-İhbariyye’ye konuşan bir yetkili, taraflar arasında anlaşmaya varıldığını ve ateşkesin uygulamaya girdiğini duyurdu. Çatışmaların, Halep’in Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde, Şam güçlerinin protestolara müdahalesiyle başladığı iddia edildi. Gösterilerde göz yaşartıcı gaz kullanıldığı, bunun üzerine Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı asayiş güçlerinin karşılık verdiği, ardından çatışmaların daha geniş bir alana yayıldığı bildirildi. Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin Baba, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “SDG’nin saldırılarında 25 sivil yaralandı” şeklinde bilgi verdi. Olaylarda ayrıca bir gazetecinin de hafif şekilde yaralandığı öğrenildi. Halep Valiliği, gerginlik nedeniyle 7 Ekim tarihinden itibaren şehir genelindeki tüm eğitim ve kamu faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
ARABULUCULUKLA ATEŞKES SAĞLANDI
Rûdaw’ın aktardığı bilgilere göre, çatışmaların ardından Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın talimatıyla taraflar arasında sabah saatlerinde bir görüşme yapıldı. Görüşmede ateşkes konusunda bir uzlaşı sağlandığı ve Halep genelinde sükûnetin yeniden tesis edildiği belirtildi. Kaynaklar, Şam yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri arasındaki temasların hala sürmekte olduğunu, tarafların sahadaki gerginliği düşürmeye yönelik yeni girişimlere hazırlandığını duyurdu.
ÜÇLÜ GÖRÜŞME GERÇEKLEŞECEK
Bu arada, Rojava’da bulunan ABD Başkanı’nın Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, dün SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile bir araya geldi. Rûdaw’ın Rojava kaynaklarına göre, Barrack’ın arabuluculuğunda bugün Mazlum Abdi ile Suriye Geçiş Hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasında planlanan üçlü görüşmenin Halep’teki gelişmelerden etkilenmediği ve görüşmenin zamanında gerçekleştirilmesi bekleniyor.
HOLUP VE PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR
Halep’in Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde halk, uzun süreli abluka ve yol kapatmalarını protesto etmek için sokağa çıkmıştı. Gösterilere güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ile başlayan olaylar hızla büyüyerek çatışmalara dönüştü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), güvenlik güçlerinin protestoculara yoğun gazla müdahale ettiğini ve çok sayıda sivilin gazdan etkilendiğini duyurdu. Her iki mahalle, Özerk Yönetim’e bağlı yerel güçlerin kontrolü altında bulunuyor, ancak giriş ve çıkış noktaları Şam yönetiminin denetiminde.