OLAYIN DETAYLARI
Manisa’nın Akhisar ilçesinde Yılmaz A., dini nikahla yaşadığı Sude Naz Atak’ı köye gitmeye ikna edemeyince, birden sokak ortasında saldırmaya başladı. Yılmaz A., yumruklarıyla Sude Naz Atak’ı yere düşürdü. Yerde de Atak’ın başına yumruk atmayı sürdüren Yılmaz A., daha sonra eline geçirdiği metal fırça sapıyla da vurdu. O sırada çiftin 3 yaşındaki çocuğu da olaya tanıklık etti ve çevredeki insanlar Akman’ın şiddetine karşı uzun süre kayıtsız kaldı.
MÜDAHALE GİZLİ KALDI
Çevrede olan bir kişi, müdahale etmek isteği zaman Yılmaz A.’nın bağırmasıyla geri çekildi. Sude Naz Atak, “Abi hamileyim, imdat” diyerek çığlıklar atarken, bir başka kişi Akman’ı engellemeye çalıştı. Çevredeki esnaf da bu kişiye destek vererek Sude Naz Atak’ı kurtardı. Daha sonra, çevredekiler Yılmaz A.’ya saldırmaya başladı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, kalabalığın elinden Yılmaz A.’yı almayı başardı ve o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonuyla görüntülendi.
SUÇ DOSYALARI VE TUTUKLAMA
Yılmaz A. gözaltına alınırken, Sude Naz Atak hastaneye götürüldü. Akhisar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerin ardından Yılmaz A., tutuklandı. Sude Naz Atak, hastanede başına 3 dikiş atıldıktan sonra, tedavisinin ardından taburcu edildi ve kendisi için koruma kararı çıkarıldı. Yılmaz A.’nın 18 suç dosyası olduğu ve haftada 3 gün adli kontrol için imza attığı öğrenildi.
DAVA SÜRECİ VE SAVCILIK İTİRAZI
Yılmaz A. hakkında ‘Kasten yaralama’ ve ‘Alenen hakaret’ suçlarından dava açıldı. Duruşmada tanık beyanlarının dinlenmesinin ardından duruşma savcısı, sanığın cezalandırılmasını istedi. Yılmaz A. savunmasında, suça itiraz etmediğini, Sude Naz Atak’ın kendini sürekli darbettiğini, korktuğunu ve alkolün etkisiyle suçu işlediğini ifade etti. Mahkeme, Yılmaz A.’yı ‘Alenen hakaret’ suçundan 9 ay 15 gün, ‘Kasten yaralama’ suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırarak adli kontrolle tahliyeye karar verdi. Ancak Akhisar Cumhuriyet Savcılığı, Akman hakkında daha önce 4 ayrı suç dosyası olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. Üst mahkeme, itiraza kabul etti ve Yılmaz A.’nın tahliyesi engellendi.
KADININ DUYGULARI
Kararı değerlendiren Sude Naz Atak, “Şu an çok mutluyum. Yılmaz’ın tahliye edilmesi benim ve çocuğum açısından iyi olmayacaktı. Daha önce çocuğumun önünde defalarca şiddete maruz kaldım. Çocuğumun psikolojisi büyüdü. Benden başka ona bakacak kimse yok. Bu tür şiddet olayları, kadınlara şiddet uygulayanların serbest kalması riski artırıyor. Eğer her şiddet gösterene ceza verilirse, kadın cinayetlerinde bir nebze azalma görülebilir” dedi.