Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hatay Havalimanı’ndaki onarım ve geliştirme çalışmalarının son durumu hakkında bilgi verdi. Havalimanında deprem sonrası iki ayrı projenin yürütüldüğünü belirtti. Bu projeler, onarım ve yenileme çalışmaları ile yeni binaların yapımı ve apron genişletilmesini kapsıyor.
YENİ TESİSLERİN YIL SONUNDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Uraloğlu, yeni tesislerin inşa edilerek havalimanının operasyonel altyapısının güçlendirileceğini söyledi. “Hatay Havalimanı’ndaki yeni binaların yapımını 2026 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Proje kapsamında 2 bin 133 metrekarelik yeni itfaiye binası, 1.745 metrekarelik kuvvet santrali ve 88 metrekarelik ana nizamiye binası yer alıyor. Ayrıca 43 bin 36 metrekarelik ilave apron ve 10 bin 800 metrekarelik kamu havacılık apronunun da proje dahilinde olduğunu kaydetti. Uraloğlu, “43 bin 36 metrekarelik ilave apron alanındaki genişletme çalışmalarını tamamladık” dedi. Terminal binasındaki tadilat ve onarım çalışmalarının da sona erdiğini belirtti.
İTFAİYE VE ENERJİ ALTYAPISINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Bakan Uraloğlu, havalimanındaki imalatlarla ilgili olarak, yeni itfaiye binasının elektrik ve mekanik tesisatı ile kuvvet santralinin elektrik altyapısında çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Apron bariyer binasının yapımı, terfi havuzları ve yağmur suyu ile atık su sistemlerine yönelik çalışmaların da devam ettiğini aktardı. Kara tarafı altyapı imalatlarının devam ettiğini belirten Uraloğlu, yeni tesislerle havalimanının itfaiye, enerji ve işletme altyapısının güçlendirileceğini vurguladı.
DEPREM SONRASINDA PİST VE TAKSİ YOLLARI YENİLENDİ
Bakan Uraloğlu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrası başlatılan onarım ve yenileme çalışmalarına da değindi. “Deprem sonrasında 3 bin metrelik pistimizi yeniledik, yeni paralel taksi yolu ve bağlantı taksi yollarını tamamladık” dedi. Uraloğlu, 2 bin 720 metre uzunluğundaki yeni paralel taksi yolunun yanı sıra hızlı çıkış ve bağlantı taksi yolları ile mevcut apronun yenileme çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Terminal ve lojman binalarının güçlendirme çalışmalarının da bittiğini belirtti. “Sedde sızdırmazlık duvarı ve zemin altı geçirimsiz perde imalatlarını tamamladık. Isı merkezi ve regülatör binası ile çevre aydınlatması ve güvenlik yolu çalışmalarımızı da bitirdik” şeklinde konuştu.