İPhone 17 Dolandırıcıları Sahada: Kaspersky Uyardı

Siber güvenlik şirketi Kaspersky, Apple’ın iPhone 17 için ön siparişleri açtığı dönemde internet dolandırıcılığında kayda değer bir artış yaşandığını bildirdi. Şirket, sahte web siteleri, uydurma çekilişler ve sahte “test” programlarıyla kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerinin hedef alındığını vurguladı.

SAHTE WEB SİTELERİ

Kaspersky’nin raporuna göre en yaygın dolandırıcılık yöntemi, Apple’ın resmi mağazasını taklit eden sahte web siteleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar, “tükendiğinde bile garantili ön sipariş” gibi cazip vaatlerle kullanıcıları kandırıyor. Bu süreçte müşterilerden kart bilgileri talep ediliyor, ancak gerçekte herhangi bir alışveriş yapılmadan bilgileri siber suçluların eline geçiyor.

SAHTE ÇEKİLİŞLER

Dolandırıcıların bir diğer yöntemi ise “ücretsiz iPhone kazanma” vaadiyle düzenlenen sahte çekilişler. Kullanıcılardan anket doldurmaları, telefon ve e-posta gibi kişisel bilgilerini paylaşmaları, ayrıca sahte teslimat ücretleri ödemeleri isteniyor. Bazı siteler, güvenilir görünmek için sahte müşteri yorumları da ekliyor. Teknoloji meraklıları sahte “iPhone 17 test programları” ile de hedef alınıyor. Bu programlara katılmak isteyenler, iletişim bilgileri ve adres vermek zorunda kalıyor; bazıları sahte kargo ücreti talep edebiliyor. Kullanıcılar, iPhone 17’yi denemek umuduyla bu dolandırıcılıklara kapılabiliyor. Ancak, gerçekte bir cihaz gönderilmiyor ve bu kişiler oltalama saldırılarına maruz kalıyor.

SİBER SUÇLULARIN STRATEJİSİ

Kaspersky içerik analisti Tatyana Shcherbakova, “Siber suçlular büyük ürün lansmanlarının yarattığı heyecandan besleniyor. Tüketici coşkusunu veri ihlallerine açılan bir kapıya dönüştürüyorlar. Bugün artık kaba oltalama girişimlerinden, son derece profesyonel görünümlü sahte sitelere evrilmiş durumdayız” diye belirtti. Shcherbakova, kullanıcıların güvenliği için “doğrulamayı, heyecanın önüne koymaları gerektiğini” vurguluyor. Kaspersky tarafından önerilen güvenlik ipuçları ise şunlardır: – iPhone 17 yalnızca Apple’ın resmi kanalları, yetkili satıcılar veya onaylı operatörlerden satın alınmalı. – URL’ler mutlaka kontrol edilmeli, istenmeyen tekliflere dikkat edilmeli. – “Ücretsiz ürün” karşılığında kişisel bilgiler paylaşılmamalı. – Hesaplarda çok faktörlü kimlik doğrulama kullanılmalı ve hareketler düzenli olarak izlenmeli.

Türkiye’de de Ön Siparişler Başladı

Apple, geçen hafta iPhone 17’yi tanıttı ve ardından iOS 26 güncellemesini yayınladı. Yeni modelde Center Stage özellikli ön kamera, 48 MP Fusion Ana kamera, optik kalitede 2x Telefoto ve 48 MP Fusion Ultra Geniş kamera öne çıkıyor. 12 Eylül Cuma günü başlayan ön siparişler Türkiye dahil 63 ülke ve bölgede açıldı. Cihaz, 19 Eylül’den itibaren satışa sunulacak ve 26 Eylül’den itibaren 22 farklı ülkede daha piyasaya çıkacak.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fırat Tanış’ın Delikanlı Dizisinden Ayrılması Gündeme Geldi

Mert Ramazan Demir ile Melis Sezen'in yer aldığı Delikanlı dizisinde, Fırat Tanış'ın canlandırdığı "Miran" karakterinin diziden çıkarıldığı bildirildi.

Torreira Derbi Öncesi Galatasaray’ın Şampiyonluk Mesajını Verdi

Galatasaray, Gençlerbirliği karşısında elde ettiği zaferin ardından Fenerbahçe derbisine odaklandı. Lucas Torreira, "Fenerbahçe'yi her koşulda yenmeliyiz, yeneceğiz," dedi.

Yeni Mağazacılık AŞ Carrefoursa’yı Satın Alıyor

A100 market zincirinin bağlı olduğu Yeni Mağazacılık AŞ, Sabancı Holding ve Carrefour Grubu ile anlaşarak Carrefoursa'nın büyük hissesini satın almaya hazırlanıyor.

Fenerbahçe’ye Aziz Yıldırım’dan Sert Eleştiriler Geldi

Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda yönetimi mali politikaları ve transfer stratejileri nedeniyle ağır sözlerle eleştirdi.

Fenerbahçe’nin Toplam Borcu 27 Milyar 293 Milyon Lira

Fenerbahçe Kulübü, 2025-2026 dönemine ait raporunda toplam borcunu 27 milyar 293 milyon lira olarak duyurdu.