İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Amerikan medyasına verdiği röportajda ABD’nin İran’a yönelik saldırılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arakçi, İran’ın Hark Adası’na yönelik saldırıların komşu ülkelerin topraklarından düzenlendiğini belirterek, “Bu saldırıları gerçekleştirmek için komşularımızın topraklarını üs olarak kullandıkları gerçeği artık su götürmez bir biçimde ortaya çıkmıştır” ifadesini kullandı. Arakçi, saldırıların izlendiğini ve bir roketin Ra’sül-Hayme’den, diğerinin ise Dubai yakınlarından Birleşik Arap Emirlikleri topraklarından ateşlendiğinin kesinleştiğini vurguladı.
SİVİL GEMİLERİN GEÇİŞİ AÇIK
Hürmüz Boğazı’ndaki geçiş yasaklarıyla ilgili soruya yanıt veren Arakçi, “Hürmüz Boğazı şu an itibarıyla geçişlere açıktır. Ancak boğaz, yalnızca bize saldıran taraflar ve müttefiklerine ait tankerlerle gemilerin geçişine kapatılmıştır” açıklamasında bulundu. Ayrıca, İran’ın yeni lideri Mücteba Hüseyni Hamaney’in yüzünde kalıcı hasar oluştuğu yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade eden Arakçi, liderlerin başına bir olay gelmesi halinde sistemin işleyişinin devam edeceğini belirtti.
STRATEJİK ORTAKLARIMIZ
Rusya veya Çin’in İran’a askeri destek sağlayıp sağlamadığına yönelik bir soruya ise Arakçi, “Rusya ve Çin bizim stratejik ortaklarımızdır. Bu ülkelerle geçmişte güçlü bir iş birliğimiz olmuştur ve bu iş birliği günümüzde de devam etmektedir, buna askeri iş birliği de dahildir” şeklinde yanıt verdi. Ayrıca, komşu ülkelerdeki sivil bölgeleri hedef aldıkları iddialarını reddeden Arakçi, “Sadece bu ülkelerdeki Amerikan üslerini, tesislerini ve çıkarlarını hedef alıyoruz” dedi.
NÜKLEER BOMBAYLA TEHDİT YANLIŞ
Cenevre görüşmelerinde ABD tarafını nükleer silah kullanmakla tehdit ettiği iddialarına ilişkin Arakçi, “Haksız ve gayrimeşru bir saldırganlığı meşrulaştırmak istiyorlar. Ben hiçbir zaman nükleer bomba üreteceğimizi söylemedim” diye konuştu. Ayrıca, 26 Şubat tarihinde Cenevre’de yaşananlara dair gerçeklerin bir gün ortaya çıkacağını umduğunu aktardı.