İsrail’den Mısır’a 130 Milyar Metreküp Doğalgaz

İSRAİL’DEN TARİHİ DOĞALGAZ ANLAŞMASI

İsrail’in önemli doğalgaz sahalarından biri olan Leviathan’dan Mısır’a yapılacak doğalgaz ihracatı için 35 milyar dolarlık tarihi bir anlaşma imzalandı. NewMed Energy’nin verdiği bilgilere göre, 2040 yılına kadar sürecek bu anlaşma çerçevesinde Mısır’a toplam 130 milyar metreküp doğalgaz tedarik edilecek. Leviathan sahası, yaklaşık 600 milyar metreküplük rezerviyle Doğu Akdeniz’in en büyük doğalgaz kaynakları arasında yer alıyor. 2020’de üretime geçen saha, bugüne kadar Mısır’a 23,5 milyar metreküp doğalgaz gönderdi. 2019 yılında imzalanan ilk anlaşma gereği 60 milyar metreküp gazın, 2030’ların başına kadar teslim edilmesi bekleniyor.

STRATEJİK İHRACAT HAMLESİ VE TARTIŞMALAR

NewMed CEO’su Yossi Abu, yeni anlaşmayı “Doğu Akdeniz’deki en stratejik ihracat hamlesi” şeklinde değerlendirdi. Mısır’ın bölgedeki enerji merkezi olma konumunun güçlendiğine dikkat çekti. Ancak yapılan anlaşma, Mısır kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açtı. Ülkede son yıllarda artan elektrik kesintileri ve enerji arzındaki yetersizlikler, halkın tepkisini yoğunlaştırırken, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı Kahire’nin pasif tutumu da eleştiriliyordu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin İsrail’i “soykırım” ile suçlaması, enerji bağımlılığının gitgide artması sosyal medyada öfkeyle karşılandı.

KAHRAMAN İLİŞKİLER VE ENDİŞELER

Royal United Services Institute’tan Dr. HA Hellyer, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Gazze’deki savaş nedeniyle Kahire ile Tel Aviv arasındaki ilişkiler son yılların en kötü seviyesinde. Pek çok Mısırlı, İsrail’in enerji sektörü üzerindeki etkisini Kahire’ye baskı kurmak için kullanacağından endişe duyuyor” ifadelerini kullandı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.