İSRAİL’DEN GAZZE İLE İLGİLİ ÖNEMLİ ADIM
Hamas’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasına yönelik planını sınırlı bir şekilde kabul etmesinin ardından, İsrail yönetimi dikkat çekici bir hamle gerçekleştirdi. İsrail ordu radyosunun verdiği bilgiye göre, İsrail yönetimi orduya Gazze Şehri’ndeki işgal operasyonunu durdurma talimatı verdi. Bu bağlamda, Gazze’de askeri faaliyetlerin “minimum düzeyde” tutulacağı ve yalnızca savunma amaçlı operasyonların gerçekleştirileceği açıklandı.
TRUMP PLANINA HAZIRLIK
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), üst düzey komutanların son gelişmeleri değerlendirmek için toplandığını duyurdu. Açıklamada, “Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, siyasi liderliğin talimatlarına uygun olarak, rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik Trump Planı’nın ilk aşamasının uygulanması için hazırlık yapılmasını emretti” denildi. IDF, askerlerin güvenliğini öncelikli konu olarak değerlendirerek, “Tüm askeri yeteneklerimiz, kuvvetlerimizin savunması amacıyla Güney Komutanlığı’na tahsis edilecektir” ifadesini kullandı.
HAMAS’TAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI
Hamas, Gazze Şeridi’nin yönetiminin ülke genelinde bir mutabakat ile bir Filistin komitesine devredilmesini kabul ettiğini belirtti. Trump’ın planı doğrultusunda, tüm İsrailli rehineleri serbest bırakmaya ve ölenlerin cenazelerini teslim etmeye hazır olduklarını ifade eden Hamas, hareketin Filistin genelinde bir yapı içinde Gazze Şeridi’nin geleceğine dair tartışmalara katılacağını belirtti.
TRUMP’TAN İSRAİL’E ÇAĞRI
Trump, Hamas’ın bu yanıtını olumlu bulduğunu ifade ederek, “Açıklamalarına bakılırsa, kalıcı bir barışa hazır olduklarına inanıyorum” dedi. ABD Başkanı, rehinelerin güvenli bir şekilde tahliyesi için öncelikle İsrail’in bombardımanlarını durdurması gerektiğinin altını çizdi: “İsrail, Gazze’yi derhal bombalamayı durdurmalı ki rehineleri güvenli ve hızlı bir şekilde bölgeden çıkarabilelim. Ortam şu anda bunu yapmak için çok tehlikeli.”