Gazze’de devam eden İsrail-Hamas çatışmasıyla ilgili son dakika gelişmeleri sürüyor. İsrail basını, Türkiye’nin Tel Aviv’e ekonomik yaptırıma hazırlandığını bildiriyor. Jerusalem Post gazetesi, bu adımı ‘stratejik hamle’ olarak nitelendirirken, yaptırımlar arasında Türkiye’nin İsrail’i ihracat ülkeleri listesinden çıkarması da bulunuyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’a karşı alınan kararları dünyaya duyururken, İran’dan ise ültimatom niteliğinde bir açıklama geldi. İran Meclis Başkanı Muhammed Bagher Galibaf, “Eğer bir hata yaparsanız, İslam Devrim Muhafızları Ordusu, füzelerini İsrail’e doğrultacak” dedi.
Jerusalem Post’un haberine göre, Türkiye’nin Tel Aviv’e yönelik ekonomik yaptırım kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’a açık destek ve İsrail’e yönelik savaş suçlamalarının ardından geldi. Yaptırımlar, Türkiye’nin ticaret desteğini çekeceği ve İsrail ile faaliyet gösteren işletmelere verdiği desteği geri çekeceği anlamına geliyor.
Haberde, Türkiye’nin bu ekonomik kararıyla Erdoğan’ın güçlü İsrail karşıtı söylemine yanıt verdiği belirtiliyor. Kararın ayrıca Türkiye’nin İsrail ile ticaret yapmayı tercih eden işletme sahiplerine devlet yardımı sağlamayacağına dair açık bir mesaj içerdiği ifade ediliyor.