İsrail, uluslararası turizm fuarlarından biri olan TTG Travel Experience’dan men edildi. İtalya’nın Rimini bölgesindeki fuar organizatörleri, İsrail’in katılım koşullarını karşılamadığını duyurdu. Ynet News’in haberine göre, etkinliği düzenleyen Rimini Fiera şirketi, bu kararın Rimini belediyesi ve Emilia-Romagna bölgesi yetkilileriyle birlikte alındığını ifade etti. Rimini Belediye Başkanı Jamil Sadegholvaad, sosyal medya platformu X’ta yaptığı paylaşımda, “İsrail standı katılımcılar arasında yer almayacak. Güvenlik endişeleri, saldırı ve protesto riski, aynı zamanda Tel Aviv’in Gazze’ye saldırısı nedeniyle İtalya’da yaşanan büyük gerginlik, bölge ve şehrin İsrail’in katılımının yeniden değerlendirilmesini talep etmesine neden oldu” dedi.
DÜNYA TURİZM TAKVİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FUAR
Her yıl 8-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen TTG fuarı, dünya turizm takviminde önemli bir yer tutuyor. Binlerce seyahat acentesi, havayolu şirketi, otelci, ulusal temsilci ve girişimcinin katıldığı bu fuar, gelecekteki turizm bağlantılarının kurulduğu kritik bir merkez olarak görülüyor.
BÜYÜKELÇİDEN SERT TEPKİ
İsrail’in İtalya Büyükelçisi Alon Bar, men edilme kararını “siyasi amaçlı” olarak nitelendirerek kınadı. Bar, sosyal medya paylaşımında, “İsrail Turizm Kurulu’nun Rimini’deki TTG fuarından dışlanması kararı, siyasi ideolojinin bir kez daha nüfuz etmesini temsil ediyor ve bu tür kararların İtalya ile ülkemiz arasındaki kültürel, dini ve ticari ilişkilere ciddi sonuçları olmasına bakılmaksızın, İsrail’e yönelik saldırıyı seçim propagandası için kullanmak üzere her fırsatı değerlendiriyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu kararın “antisemitik gösterileri körükleyerek Hamas ve diğer militan grupların stratejisini güçlendirdiğini” iddia etti.
Fransa’nın başkenti Paris’te de haziran ayında düzenlenen havacılık fuarında aynı şekilde İsrailli firmalara yasak gelmişti. Fuara katılan İsrailli firmalardan stantlarındaki saldırı silahlarını kaldırmaları talep edilmiş, ancak bu talep stantların kurulmasından sonra gelmişti. İsrailli katılımcılar bu karara uymayı reddedince, organizatörler, İsrail standındaki saldırı silahlarının bulunduğu kısmı siyah bloklarla çevreleyerek, bu silahların fuarda sergilenmesine izin vermemişti.