İstanbul’da kurak geçen bahar ve yaz aylarının ardından barajlar hızla boşalmaya başladı. Geçtiğimiz Mart ayında doluluk oranları yüzde 80’lere ulaşırken, bu oran günümüzde yüzde 50’nin altına geriledi.
DOLULUK ORANI DÜŞÜYOR
İSKİ tarafından yapılan ölçümlere göre, İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 49,96 olarak tespit edildi. Bu durumda, barajların yarısından fazlasının artık boş olduğu görülüyor.
ALİBEYKÖY BARAJI CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞIYOR
Kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranları hızla düşerken, Alibeyköy Barajı da bu durumdan etkilendi. Geçtiğimiz Mart ayında doluluk oranı yüzde 65 tabanına ulaşan Alibeyköy Barajı, şu anda yüzde 33,08’e geriledi.
BARAJ GÖLLERİ ÇORAK ARAZİYE DÖNÜŞÜYOR
Baraj gölünde kış aylarında dolu olan alanlar, günümüzde yeniden kurudu. Birkaç ay önce balıkların yaşadığı bu bölgeler, şimdi çorak arazi haline geldi.
İstanbul’a su sağlayan barajların yedisi de doluluk oranı yüzde 50’nin altına inmiş durumda. Ömerli, Alibeyköy, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere ve Papuçdere barajlarında bu oranlar kritik seviyelere ulaşmış.
ELMALI BARAJI EN DOLU OLAN BARAJ
Şu anda İstanbul’un en dolu barajı yüzde 67,42 ile Elmalı Barajı. En düşük doluluk oranı ise yüzde 27,44 ile Istrancalar Barajı olarak kaydedildi.
İSTANBUL BARAJLARININ DOLULUK ORANLARI
İstanbul’daki barajların doluluk oranları şu şekildedir;
ÖMERLİ: Yüzde 49,07
DARLIK: Yüzde 61,07
ELMALI: Yüzde 67,42
TERKOS: Yüzde 54,56
ALİBEYKÖY: Yüzde 33,32
BÜYÜKÇEKMECE: Yüzde 48,98
SAZLIDERE: Yüzde 42,72
ISTARNACALAR: Yüzde 27,44
KAZANDERE: Yüzde 37,32
PAPUÇDERE: Yüzde 43,05