İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yapılacak etkinlikler nedeniyle bazı yollar ve metro istasyonları kapatıldı. Taksim ve çevresine çıkan yollar güvenlik önlemi neticesinde 05.00 itibariyle trafiğe kapatıldı.
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı'na, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile CHP ve HDP'nin de aralarında bulunduğu siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve üyelerinin girişi sürüyor.
İkinci kez Bakırköy'de gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına katılan sendikalara üye işçiler, ellerinde "Yaşasın 1 Mayıs", "İş, barış, özgürlük ve adalet için yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlarla ve sendika flamalarıyla alana giriş yapıyor.
Miting alanına, DİSK Genel Başkan Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Türkel birlikte yürüdü.
Arama noktaları dışında miting alanında resmi kıyafetli polisin bulunmadığı, üzerinde "görevli" yazılı beyaz yelek giyen kişilerin görev yaptığı görüldü.
Kutlama alanında, Oyuncular Sendikası, İstanbul Serbest Mali Müşavirler Odası, Çağdaş Avukatlar Grubu, DSP, TKP, Türkiye Yazarlar Sendikası, Haziran Grubu, İstanbul Eczacı Odası, TÜKODER, Türkiye gazeteciler Sendikası, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin üyeleri, belediye işçileri ve taraftar grupları da yer aldı.
Bir grup da Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartı taşıyarak alana girdi. "Kampüs Cadıları" adlı kadın grubu da giydikleri ilginç kostümlerle miting alanına renk kattı. Bir grup DSP'li ise merhum Başbakan Bülent Ecevit'in fotoğrafının bulunduğu flama taşıdı.
CHP'Lİ VEKİLLERDE KORTEJDE YER ALDI
Kutlamalara katılan çeşitli siyasi partiler, emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların temsilcileri '1 Mayıs' mesajlarını attıkları sloganlar ve açtıkları pankartlarla veriyor.
CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Engin Altay, Oğuz Kaan Salıcı, Sezgin Tanrıkulu, Sibel Özdemir, Gülay Yedekçi, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu kortejde yer alan isimler arasında.
BAKIRKÖY'DE 1 MAYIS COŞKUSU HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Bakırköy halk pazarında toplanan binlerce kişinin 1 Mayıs coşkusu havadan drone ile görüntülendi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının merkezi olan Bakırköy'de etkinlikler başladı. Halk pazarında toplanan binlerce kişi 1 Mayıs coşkusunu yaşadı. Kutlamaların yapıldığı Bakırköy'deki halk pazarı meydanı havadan drone ile görüntülendi.
Görüntülerde 1 Mayıs coşkusunu yaşamak isteyen binlerce kişinin alanı doldurduğu görülüyor.
TAKSİM'DE SESSİZ 1 MAYIS HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Taksim Meydanı’nda sessiz 1 Mayıs, havadan görüntülendi. İstanbul’un simgelerinden Taksim Meydanı, 1 Mayıs’ta sessizliğe büründü. İstanbul Valiliği, Taksim’de geniş katılımlı bir 1 Mayıs kutlamasına izin vermezken, meydanda yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Taksim’e çıkan bütün yollar kapatılırken, kontrol noktalarında görevli polisler yaya geçişine de izin vermedi. Taksim’in sessiz 1 Mayıs’ı drone ile havadan da görüntülendi.
TARAFTAR GRUPLARI 1 MAYIS KUTLAMALARINA KATILDI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları nedeniyle Bakırköye gelenler arasında Beşiktaş Çarşı grubu ve Fenerbahçeli gruplar da katıldı. Fenerbahçeli grup, Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmazın fotoğraflarını taşıdı. Ali İsmail Korkmaz Fenerbahçe Yıkılmaz marşını söyledi. Beşiktaş Çarşı Grubu ise 1 Mayıs marşını söyleyip kartal işaretleri yaptı.
Bakırköy Dikilitaşta toplanan gruplar meydana doğru yürüyüşe geçti. Bir çok sivil topum örgütlerinin katıldığı yürüyüş sırasında sık sık slogan atıldı. Kutlamalara katılmak için metrobüsleri kullanan gruplar İncirli üst geçidinden yoğunluk oluşturdu.
MECİDİYEKÖY'DE POLİS MÜDAHALESİ: 25 GÖZALTI
1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyen bazı gruplara yapılan müdahale sonrası ara sokaklara dağılan göstericilerden 25'i Mecidiyeköy civarında gözaltına alındı.
1 Mayıs'ta Mecidiyeköy civarında toplanarak yasaklı olmasına rağmen Taksim'e çıkmak isteyen bazı gruplara polis müdahale etti. Yapılan müdahale sonrası ara sokaklara dağılan göstericilerden bazıları Mecidiyeköy civarında bir araya gelmek isteyince polis tarafından gözaltına alındı. Mecidiyeköy'deki köprü altına getirilen göstericiler, burada plastik kelepçe takılarak gözaltı otobüsüne bindirildi. Şuana kadar Mecidiyeköy civarında alınanların sayısının 25 olduğu belirtildi.
TAKSİM'E ÇIKMAK İSTEYEN 3 GRUBA MÜDAHALE, 84 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Beşiktaş'tan Taksim'e çıkmak isteyen 3 farklı gruba polis müdahalede bulundu, 84 kişi gözaltına alındı.
TAKSİM'DE YASA DIŞI ÖRGÜTÜN LEHİNE SLOGAN ATAN İKİ KADIN GÖZALTINA ALINDI
Taksim Meydanı'nda pankart açarak slogan atan iki kadın, polis tarafından gözaltına alındı.
Taksim Meydanı'nda Gezi Parkı'nın olduğu bölgede pankart açan iki kadın slogan atmaya başladı. Yasa dışı bir örgütü lehinde slogana atan iki kadına çevredeki polis ekipleri müdahale etti. Pankartları ellerinden alınan kadınlar, gözaltına alınarak polis aracına götürüldü. Kadınların araca binmemek için uzun süre polislere direndiği görüldü.
HAVADAN GÜVENLİK ÖNLEMİ
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İstanbul'da havadan da güvenlik önlemleri alındı. İstanbul'un birçok ilçesi üzerinde helikopter gibi görerek uçuş yapan sivil hava araçlarının uçuşlarına da izin verilmiyor. Saat 05:30 ile 20:30 arasında Taksim'in de içinde olduğu 20 deniz mili yarıçaplı bir sahada görevli olmayan devlet ait hava araçları da uçamıyor. Bu bölgelerde sadece polis helikopterleri uçabiliyor. Yayınlanan NOTAM'la bu bölgelerin koordinatları da ilgili yerlere bildirildi.