İstanbul depremi o ilçeyi yıkacak!

İstanbul'da yaşanması beklenen büyük deprem ile ilgili İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'dan açıklama geldi. Gündoğdu, depremin yıkıcı etkisinin sınırlı olacağını savund.

Gündoğdu; ‘Adalar önünden başlayıp İzmit Gölcük Körfezi’ne kadar kırılacak olan fay hattı 1894’den bu yana 123 yıldır biriken bir enerji. Boyu kısa ve enerjinin birikme süresi az bir zaman olduğu için büyüklüğünün 7’nin altında olmasını bekliyoruz.

BİR İYİ BİR DE KÖTÜ HABER

Depremin büyüklüğü 6’nın üzerinde dahi olsa tehlikeli bir tablo çizmeye yeterli. Şehrin merkezini vurmayacak ama tabi Tuzla’yı da vuracak. Erken uyarı sistemini kullanamama durumumuz var. Yeni binaların yapımında doğalgaz bağlantılarının kopmaya mani olacak esnek malzemeyle yapıldığı söyleniyor bu da iyi haber.

Ancak 1766’dan bu yana 250 yılı aşkın süredir biriken enerjiyle olması beklenen kırılma yönü Tekirdağ Şarköy tarafından İstanbul Bakırköy’e doğru. 10 km metre uzaklıkta gerçekleşecek olması tehlikeyi ve riski artırıyor. Beklediğimiz çok üstünde problemlerle karşılacağımız açık. Adalardan İzmit’e doğru giden faya göre enerji birikiminin yüksek olması sebebiyle 7,5 civarı bir deprem bekleniyor. Bu deprem de Tekirdağ yönünden İstanbul’a geliş hızına göre 7-8 saniyelik bir zaman var bu da uyarı sistemlerini arada insan olmadan otomatik bir şekilde devreye sokmak için yeterli bir süre. Yani bu süre içerisinde raylı sistemler durdurulabilir ve inişe geçen bir uçak inişi pas geçebilir.’

VATAN

ÖNE ÇIKAN HABERLER

A Milli Takım Venezuela Maçına Hazır

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2026 Dünya Kupası hazırlığı yapan A Milli Futbol Takımı, Venezuela ile oynayacağı özel maç için son hazırlığını yaptı. İdman, Inter Miami'nin Florida'daki tesislerinde gerçekleşti.

Polis, 3 Yaşındaki Kızını Rehin Alan Babayı Vurdu

Ankara'nın Etimesgut ilçesinde yaşanan olayda M.D. isimli şüpheli, eşiyle tartışmasının ardından 3 yaşındaki kızını bıçakla rehin alarak apartman penceresinden sarkıttı. Küçük çocuğu tehlikeli bir şekilde tutan şüpheli, çevredekiler tarafından fark edildi.

TCMB, Parolapara’nın Faaliyet İznini İptal Etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye verilen elektronik para kuruluşu faaliyet iznini iptal etti. Bu karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapay Zeka Kendi Halefini Tasarlayabilir

Anthropic şirketi kurucu ortağı Jack Clark ve enstitü lideri Marina Favaro'nun kaleme aldığı blog yazısı yayımlandı. Yazıda yapay zeka geliştirme sürecinin insanlardan sistemlere devredildiği belirtildi.

Bitcoin 60 Bin Doların Altına Geriledi

Bitcoin, TSİ akşam saatlerinde yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti. Kripto para 59 bin 770 dolara kadar düştü.