JAPONYA’DA SİYASİ KRİZ SÜRÜYOR
Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) son seçimlerde 248 üyeli Danışmanlar Meclisi’ndeki (Üst Meclis) çoğunluk kaybının etkileri devam ediyor. Başbakan Shigeru Ishiba’nın seçim başarısızlığından sonra istifa çağrıları ile karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.
BAŞBAKAN İSTİFA HAZIRLIĞINDA
Japonya medyasında yer alan LDP kaynaklarına dayalı haberlere göre, Ishiba’nın ağustos ayında görevinden ayrılmaya hazırlandığı ifade ediliyor. Bu durum, ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya ile yüzde 15’lik karşılıklı gümrük vergisi uygulanmasını öngören bir anlaşmaya vardığını açıklamasının hemen arkasından gelişmesi dikkat çekiyor. Ishiba, Trump’ın duyurmasının ardından, ticaret görüşmeleri için Washington’da bulunan Japonya’nın baş müzakerecisi Ryosei Akazawa’nın kendisine detaylı bilgi vermesinin ardından Trump ile görüşmeyi veya telefon görüşmesi yapmayı düşündüğünü aktarmıştı. Anlaşmanın muhtemel istifa kararını etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtlayan Ishiba, “Anlaşmanın sonucunu incelemeden bir şey söyleyemem” demişti.
Japonya, 248 üyeli Danışmanlar Meclisi’nin 125 üyesini belirlemek için yapılan olağan seçimde pazar günü sandık başına gitmişti. İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ve koalisyon ortağı Komeito, hedefledikleri en az 50 sandalye kazanma amacına ulaşamayarak meclisteki çoğunluğu kaybetti. Geçen yılki Temsilciler Meclisi (Alt Meclis) seçimlerinde de meclis çoğunluğunu kaybeden iktidar koalisyonunun her iki mecliste de çoğunluğu yitirmesi büyük bir başarısızlık olarak değerlendirildi ve Ishiba’ya yönelik istifa çağrıları gündeme geldi. Ishiba, seçim başarısızlığını ciddiye aldığını ancak önceliğinin siyasi bir boşluğa neden olmaktan kaçınmak olduğunu ve mevcut zorlukların çözümüne yönelik bir yol haritası oluşturmak için elinden geleni yapacağını belirtmişti.