NİKKEI 225 VE TOPIX ENDİKSLERİNDE SERT DÜŞÜŞ
Japon Nikkei 225 ve Topix endeksleri, dalgalı işlemlerle sert bir düşüş yaşıyor. Nikkei 225 endeksindeki gerileme yüzde 12’yi aşarken, Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo ve Marubeni gibi büyük ticaret evleri yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Bu düşüşler sonucunda Nikkei ve Topix endeksleri, 11 Temmuz’daki tüm zamanların en yüksek seviyelerinden neredeyse yüzde 20 değer kaybederek ayı piyasası bölgesine yaklaşıyor.
DEVRE KESİCİ ÇALIŞTI
Japonya’da Nikkei 225 vadeli işlemlerinde devre kesici sistemi devreye girdi ve işlemler durduruldu. Nikkei endeksi, Japonya’da 4 Ocak’tan bu yana ilk kez 32.000 seviyesinin altına geriledi. Bu, endeksin 1987’den beri yaşadığı en büyük kayıp olarak kayda geçti. Endeks cuma günü yüzde 5,8 düşerek, şimdiye kadar yaşadığı en kötü iki günlük düşüş trendine girdi.
EN BÜYÜK ÇÖKÜŞ 1987 YILINDA GERÇEKLEŞTİ
Nikkei’nin tek günlük en büyük kaybı, Ekim 1987’de yaşanan “Kara Pazartesi” olarak adlandırılan günde gerçekleşmişti. Bu olayda endeks, 3.836 puan veya yüzde 14,9 değer kaybı yaşamıştı. Japonya Merkez Bankası’nın Çarşamba günü gösterge faiz oranlarını artırmasından bu yana Tokyo Hisse Senedi fiyatları düşüş gösteriyor. Nikkei 225 vadeli işlemlerinde de devre kesici sistemi aktive oldu ve işlemler geçici olarak durduruldu.