GOOGLE’IN DEPREM UYARI SİSTEMİ BAŞARISIZLIĞINI KABUL ETTİ
Google, Türkiye’de 2023 yılında yaşanan ölümcül deprem sırasında erken uyarı sisteminin insanları etkili bir şekilde uyarmada başarısız olduğunu kabul ediyor. Depremin merkez üssüne 98 mil mesafedeki 10 milyon kişiye, Google’ın en yüksek seviyeli uyarısı gönderilebilirdi. Bu uyarı, güvenli bir bölgeye ulaşmaları için 35 saniyeye kadar süre tanıyor. Ancak, ilk 7.8 büyüklüğündeki depremde yalnızca 469 “Harekete Geçin” uyarısı iletildi.
DAHA DÜŞÜK SEVİYELİ UYARILAR GÖNDERİLDİ
BBC’ye açıklamada bulunan Google, yarım milyon kişiye “hafif sarsıntı” için tasarlanmış daha düşük seviyeli bir uyarı gönderildiğini belirtti. Daha önce, sistemin “iyi çalıştığını” ifade eden teknoloji devi, Türkiye’deki telefonların yüzde 70’inden fazlasını oluşturan Android cihazlarda mevcut olan erken uyarı sisteminin yaşanan depremlerde şiddeti hafife aldığını kabul ediyor.
DEPREMDEN KAYBOLAN YAŞAMLAR VE GELİŞMELER
6 Şubat 2023’te Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük depremin sonuçları oldukça yıkıcı oldu. 55 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yaralandı. Birçok kişi, sarsıntı başladığında uyudukları binaların çökmesi nedeniyle korkunç bir şekilde etkilenmişti. Google, erken uyarı sisteminin depremlerin olduğu gün faaliyette olduğunu, fakat sistemin yaşanan felaketi yeterince değerlendiremediğini kaydediyor. Google sözcüsü, “Her depremden öğrendiklerimize dayanarak sistemi geliştirmeye devam ediyoruz” diyerek, gelecekteki iyileştirmeler için çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.