İsrail’in Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırılar dünya genelinde büyük tepkilere neden oluyor. Fransa ve İngiltere, yaptıkları açıklamalarla bu saldırıları kınayarak Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını duyurmuştu.
KANADA’DAN FİLİSTİN DEVLETİ’NE DESTEK
Bu iki ülkenin ardından Kanada’dan da dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Kanada Başbakanı Mark Carney, yaptığı açıklamada Filistin Ulusal Yönetimi’nin reformlara bağlı olması halinde eylül ayında Filistin devletini tanıma yönünde niyetlerinin bulunduğunu belirtti. Carney, Gazze’deki insani durumu sebep göstererek İsrail’i kınadı ve “Niyetimiz, 2026 yılında Hamas’ın olmadığı bir seçimin yapılması, Filistin Devleti’nin reformlar gerçekleştirmesi ve silahlanmanın sonlandırılması gibi reformlara bağlı” ifadelerini kullandı.
GAZZE’DE İNSANİ FELAKET
Gazze’deki durum ise oldukça kritik. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya platformu X’de paylaştığı bir video ile “Gazze’de açlık yok, Gazze’de açlık politikası yürütülmüyor” demişti. Ancak, İsrail’in sıkı kuşatmasının altında, Gazze Şeridi açlık, su, ilaç, tıbbi malzemeler ve hijyen ürünleri eksikliği ile karşı karşıya. Son günlerde başta çocuklar olmak üzere, açlık nedeniyle ölümlerin arttığı bildiriliyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana, Gazze’de açlık nedeniyle 147 kişi hayatını kaybetti. Yerel ve uluslararası gözlemciler, İsrail’in “açlık ve susuzluğu silah olarak” kullandığını ifade ediyor.