Gazze’de ateşkesin ilk aşaması başarılı bir şekilde sona erdi ve artık gözler bu sürecin devamına çevrildi. Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde yapılan Barış Zirvesi’nin ardından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari, sürecin geleceği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
ZORLU VE ÇETİN MÜZAKERELER BAŞLADI
Gazze’deki ateşkese ilişkin görüşlerini aktaran el-Ensari, “Bu tarihi günü uzun zamandır özellikle de 2 yıldır bekliyoruz. Bu adımın bölgeye istikrar ve barış getireceğini umuyoruz” şeklinde değerlendirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın müzakerelerin ikinci aşamasının başladığına dair yaptığı açıklamalara benzer ifadelerle el-Ensari, “İlk aşamanın sorunsuz geçmesi için birçok konunun görüşülmesini ateşkes müzakerelerinin ikinci aşamasına bıraktık” dedi. Şu anda, Gazze Şeridi’nin güvenliğini sağlamak ve savaşın yeniden patlak vermemesi için zorlu ve çetin müzakerelerin başlatıldığını belirtti.
BOŞLUK OLUŞMASINI ENGELLEMEK AMACIYLA BAŞLATILDI
Müzakerelerin, ateşkesin birinci ve ikinci aşamaları arasında bir boşluk oluşmasını önlemek amacıyla başlatıldığını ifade eden Katarlı Sözcü, sürecin önemine dikkat çekti.