Konut Kirasında Artış Devam Ediyor!

TÜRKİYE’DE KONUT ARZININ YETERSİZLİĞİ

Türkiye’de konut arzı, talebi karşılamıyor. Bu durum, hem satış fiyatlarının düşmesini engelliyor hem de kiraların yükselmesine neden oluyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) Temmuz ayı verilerine göre yüksek faiz oranlarına rağmen konut piyasası canlılığını koruyor. Ancak, kiralardaki artış hız kesmeden devam ediyor.

KİRALARDAKİ ARTIŞ ORANLARI

Rapora göre, Türkiye genelinde konut kiraları son bir yılda ortalama yüzde 32,7 oranında artış gösterdi. İstanbul’da bu oran yüzde 40,4, Ankara’da yüzde 38,3, İzmir’de ise yüzde 36,4 seviyesinde gerçekleşti. 100 metrekarelik bir konutun ortalama kira bedeli İstanbul’da 31 bin 580 liraya, Ankara’da 23 bin 850 liraya, İzmir’de ise 27 bin 270 liraya ulaştı. Türkiye genelinde ortalama kira bedeli ise 23 bin 400 lira oldu.

Büyükşehirler arasında en yüksek kira artışı Samsun’da yaşandı. Kentte kiralar geçen yıla göre yüzde 45,9 oranında yükseldi. Van yüzde 42 ve Manisa ise yüzde 41,7 ile en çok artış görülen diğer iller arasında yer aldı. İstanbul ise bu şehirlerin ardından dördüncü sırada yer alıyor. Beşinci sırada ise yüzde 40,2’lik kira artışı ile Diyarbakır bulunuyor.

Sektör temsilcileri, yeni konut üretiminin yetersiz kaldığını vurguluyor. Talebin her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle büyükşehirlerde kiralardaki yükselişin durdurulması için arz tarafında ciddi bir ivmelenmeye ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Mahkeme CHP’nin Kongre ve Kurultay Davasını Reddetti

Ankara 3. Asliye Mahkemesi, CHP tarafından 2023'te düzenlenen İstanbul İl Kongresi ve 38. Olağan Kurultay'ın iptali davalarını reddetti. Ret kararının gerekçeleri mahkeme tarafından ayrı ayrı açıklandı.

1 Temmuz’da Depozitolu Şişeye 1 TL Verilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Temmuz'dan itibaren Depozitosu Olan Ambalajlar uygulamasının Türkiye genelinde yaygınlaşacağını açıkladı. Uygulama kapsamında teşvik bedeli ise 1 TL olarak belirlendi.

Jhon Duran’ın Paylaşımı Sosyal Medyada Konuşuluyor

Fenerbahçe'nin geçtiğimiz sezon başında Al Nassr'dan kiraladığı Jhon Duran ile devre arasında yollar ayrıldı ve Kolombiyalı futbolcu Zenit'e kiralandı. Disiplinsiz tavırlarıyla öne çıkan oyuncu Galatasaray ile anılıyordu.

MSB’den Yunanistan’ın Silahlanmasına Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, 115'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla haftalık olağan basın toplantısını İzmir Çiğli'de gerçekleştirdi. Toplantıda Yunanistan'ın silahlanma faaliyetlerinin yakından takip edildiği belirtildi.

Ferah Kebap’ın Konkordato Süresi Uzatıldı

Isparta'da faaliyet gösteren ve odun ateşinde pişirdiği yemeklerle tanınan Ferah Kebap, reklam ve sosyal medya kullanımına rağmen finansal darboğaza girince konkordato talebinde bulundu. Restoran yiyecekleri 250 liradan başlayan fiyatlarla satıyordu.