FED BAŞKANI JEROME POWELL’IN FAİZ ORANLARI HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI
Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz oranlarını düşürmeye hazır olduklarının sinyalini vermesi beklenirken, ABD borsaları 3 trilyon doları aşan bir ralliyi sürdürdü. S&P 500 endeksi 8. işlem gününde aralıksız bir yükseliş kaydederken, bu 2024’ün en uzun yükseliş serisi olarak kayıtlara geçti. Teknoloji hisseleri öncülük ederken, S&P 500 Eşit Ağırlık Endeksi (EWI) büyük şirketlerin ötesine geçeceği umutlarıyla rekor kırdı.
ABD BORSALARINDA HAREKETLİLİK
Daha küçük firmalardan oluşan Russell 2000 endeksi değer kazanırken, Ağustos başındaki satış dalgasından bu yana hisse senedi işlem hacminde bir düşüş yaşandı. Yatırımcılar, Fed’in Jackson Hole Sempozyumu öncesinde büyük pozisyonlar almaktan çekinerek Pazartesi günü Wall Street borsalarında ortalamanın altında bir işlem hacmi gerçekleştirdiler. Ancak MSCI ACWI Endeksi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi uzun vadeli kazanç serilerini sürdürdü.
ULUSLARARASI PİYASALARIN DURUMU
Japonya, Güney Kore ve Avustralya borsaları pozitif bir seyir izlerken, Çin hisselerinde bir gerileme gözlendi. Bloomberg Dolar Endeksi Mart ayından bu yana en düşük seviyeyi test ederken, petrol fiyatları Blinken’ın Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiğine dair açıklamalarla dalgalanma yaşadı.