DON ETEKLERİNDEN GİRECEK SOĞUK HAVA DALGASI
Hazır olun! Hava sıcaklıkları aniden düşecek. Kar dalgası birçok ilde etkili olacak. Meteoroloji, her il için saat vererek yeniden uyarıda bulundu. Kar, kuvvetli yağış, buzlanma ve don hayatı olumsuz etkiliyor. Vatandaşların yoğun kar yağışı nedeniyle dikkatli ve tedbirli olması isteniyor. İşte il il yapılan uyarıların detayları…
KUvvetli YAĞIŞ VE KAR GELİYOR
Son dakika kar uyarısı geldi! Lapa lapa yağacak. Meteoroloji ve uzmanlar ardı ardına uyardı. Bu kez kuvvetli geliyor. Yalnızca yüksek kesimlerde değil, şehir merkezlerinde de etkili olacak. Yeni soğuk hava dalgası Marmara’ya doğru ilerliyor. Hava sıcaklıkları birden düşecek. Marmara bölgesinde gece yarısı lapa lapa kar yağacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son tahminlere göre, ülke genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege ve Batı Karadeniz ile Akdeniz’in batı, İç Anadolu’nun kuzeybatı kesimleri ve Hakkari çevrelerinin yağışlı geçeceği belirtiliyor. Yağışların, Trakya’nın kuzey, Marmara’nın güney ve batı, Antalya’nın doğu kesimleri ile Ege kıyılarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak şeklinde, Trakya’nın iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar olarak görülecek. Hakkari çevrelerinde ise hafif kar bekleniyor.
BUZLANMA VE ÇIĞ TEHLİKESİ BULUNUYOR
Ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don, ayrıca pus ve yer yer sis görülmesi bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinde ve Doğu Anadolu’nun yüksek ve dik yamaçlarında çığ tehlikesi mevcut. Meteoroloji, yurt genelinde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının Marmara kıyılarında normalleri civarına, Marmara’nın iç kesimlerinde ise 1-3 derece altına düşeceğini, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor.
KUVVETLİ YAĞIŞ VE UYARI
Yağışların, Trakya’nın kuzey, Marmara’nın güney ve batı, Antalya’nın doğu kesimleri ile Ege kıyılarında yer yer kuvvetli olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmekte. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunun dik ve eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi, ayrıca iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden ulaşımda meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtilmekte.
İL İL HAVA DURUMU TAHMINLERİ
Marmara bölgesi parçalı ve çok bulutlu, bölgenin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Zamanla Trakya’nın iç kesimlerinin karla karışık yağmurlu, yükseklerinin ise kar yağışlı olacağı düşünülüyor. Trakya’nın kuzey kesimlerinde yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor.
Ege bölgesinde kıyı kesimlerinin yer yer kuvvetli yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği, bölgenin iç kesimlerinde ise pus ve yer yer sis olacağı tahmin ediliyor.
Akdeniz bölgesinin batı kesimlerinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği, ayrıca Antalya’nın doğusunda yer yer kuvvetli yağışlar bekleniyor. İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’da da benzer hava durumu yaşanacak.
HAFTALIK HAVA RAPORU VE SARı KODLU UYARILAR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan haftalık hava raporuna göre, bu hafta yurt genelinde soğuk hava dalgası etkili olacak. Hafta başında Marmara ve Karadeniz’de karla karışık yağmur, hafta sonuna doğru ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da kar yağışı görülecek. 13 ilde sarı kodlu uyarı yapıldı. Uyarı verilen iller arasında Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Tekirdağ ve Yalova yer almakta.
Yapılan değerlendirmelere göre, yurdun batı kesimlerinin yağışlı sistemin etkisine girmesi sebebiyle Marmara ve Kıyı Ege’de öğle saatlerinden sonra beklenen yağışların, Trakya kesiminde kuvvetli yağmur ve sağanak, zamanla yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Muğla’nın kıyı ilçelerinde ise çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağışlar bekleniyor. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği hatırlatılıyor.