Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretime geçiş sisteminde ve ölçme-değerlendirme süreçlerinde önemli bir değişime imza attı. Bakan Yusuf Tekin, sınav odaklı eğitim anlayışının yarattığı baskıyı azaltmayı ve Türkiye’nin uluslararası başarılarını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu doğrultuda, LGS puanıyla öğrenci kabul eden liselerin sayıları ve kontenjanları aşamalı olarak düşürülecek.
EZBERCİ MODELİ GERİDE BIRAKMAK
Bakanlık, geleneksel şıklı test sınavları ve gramer ağırlıklı değerlendirme yöntemlerini terk ediyor. 2023 yılında Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde uygulamaya konulan yeni değerlendirme modeli, dört temel dil becerisine dayalı olarak tasarlandı. Bu model, okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini kapsıyor ve yabancı dil müfredatına da entegre edilecek.
ÖZGÜN İFADEYE ODAKLANMA
Bakan Tekin, dünya genelinde uygulanan TOEFL benzeri çok boyutlu ölçme sistemini esas aldıklarını belirtti. Bu yöntemle çocukların ezber yapmak yerine özgürce ve yetkin bir şekilde kendilerini ifade etmelerine odaklandıklarını vurguladı.
OBP İLE YERLEŞTİRME DÖNEMİ
Sınav maratonunun yarattığı stresi azaltmayı amaçlayan bu değişiklik, liseye geçiş dinamiklerini de köklü bir şekilde değiştirecek. LGS ile öğrenci alan okulların kontenjanlarının daraltılmasıyla, öğrencilerin önemli bir kısmı lise eğitimlerine Ortaokul Başarı Puanı (OBP) esasına göre yerleştirilecek.
ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK PERFORMANSINA VURGU
Sınavla yerleşemeyen öğrenciler, adrese dayalı ve OBP odaklı liselere yönlendirilecek. Bu, öğrencilerin sadece tek bir sınav yerine, ortaokul yılları boyunca gösterdikleri akademik başarıya odaklanmalarını sağlayacak.