LYBİA ULUSAL PETROL ŞİRKETİ TPAO İLE ANLAŞMA YAPTI
Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) dün yaptığı açıklamada, TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ile dört farklı açık deniz alanında jeolojik ve jeofizik çalışmalar yürütmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladığını belirtti. Libya devlet petrol şirketinden gelen bilgiye göre, “İki boyutlu sismik araştırma (10 bin kilometre uzunluğunda) yapılması ve bu araştırmalardan elde edilen verilerin 9 ayı aşmayan bir periyotta işlenmesine ilişkin görüşmeler de yapıldı.”
YUNAN BASINI ANLAŞMAYA YER VERİYOR
Bu anlaşma, Yunan basınında büyük ilgi gördü. Yunanistan hükümetinin bu mutabakatla ilgili endişelerine de haberlerde dikkat çekildi. Kathimerini gazetesi, “Ankara, önemli ABD-Türkiye dengesini bozmamak için yavaş, metodik ve dikkatli bir şekilde Libya sahasında ilerliyor” ifadesine yer verdi. Gazete, mutabakatın Yunan hükümetinin mevcut enerji planlamasını etkilemediğini belirtti ve “Dünkü anlaşmanın, Ekim 2022’de Ankara ve Trablus arasında hidrokarbon arama ve çıkarma alanında işbirliğine ilişkin imzalanan Mutabakat Zaptı’nın devamı niteliğinde olduğunu” vurguladı.
YUNANİSTAN EGEMENLİK HAKLARINDAN VAZGEÇMİYOR
Atina’daki ilgili kaynaklar, Libya petrol şirketinin paylaştığı haritaya dayanarak, sınırlandırılmış alanların orta hattın güneyinde olduğuna dikkat çekti ve “her durumda Yunanistan’ın egemenlik haklarının ihlal edilmesini kabul etmeyeceğini” ifade etti. Naftemporiki gazetesi, bu işbirliğinin “kışkırtıcı” olduğunu öne sürdü. Etnos gazetesi ise, Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis’in Libya ziyaretinin yapılmasının belirsiz olduğunu aktardı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, bugün toplanacak Avrupa Konseyi’nde Libya konusunu gündeme getirmesi öngörülüyor.
then "Add to Home Screen"