Lukaşenko: Putin’le ortak askeri güç kullanacağız

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak askeri güç kullanabileceklerini söyledi.

Belarus’un batı sınırındaki durum 2. Dünya Savaşı’nın başındaki duruma benzeten Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ülkenin batı sınırında askeri tehdit oluşması halinde ordu birliklerini birleştirme konusunda mutabakat sağladıklarını belirtti.

Belarus devlet haber ajansı BelTa’nın aktardığına göre Lukaşenko, “Putin’le anlaştık. Bu sorunun üstesinden geleceğiz. Eğer o bölgede hadlerini aşarlarsa, ağırlıklı olarak Belarus ordusundan oluşan ortak askeri gücü harekete geçirmeliyiz. Ruslar bizi desteklemeli ve bizden yana olmalı” dedi.

Lukaşenko, ortak askeri rezervin oluşturulduğunu ancak henüz Rus askerlerin Belarus’a gelmediğini söyleyerek şimdilik sorunların üstesinden kendilerinin geleceğini kaydetti.

Rusya’nın bu kararla sadece Belarus’u kurtarmadığını, zira Rusya’ya yönelik tehdit de bulunduğunu anlatan Lukaşenko, “Bunu anlayan Rusya Devlet Başkanı, Belarus’u koruyarak her şeyden önce Rusya’yı koruyor” diye konuştu.

Lukaşenko, Putin’le arasında geçen diyaloğu şöyle aktardı: “Ne yapacağımızı düşünelim dediğimde, ‘Onların ne istediğini biliyoruz’ dedi. Putin, Çeçenistan savaşından beri bu türden birkaç aşamayı geçti ve sınırların etrafında neler olup bittiğini biliyor.”

‘Batı sınırımızdaki durum 2. Dünya Savaşı’nın başındaki duruma benziyor’
Bu arada Lukaşenko, Belarus’un batı sınırındaki mevcut durumu Büyük Anavatan Savaşı’nın (2. Dünya Savaşı) başındaki duruma benzetti.

Batı’nın o dönemde Sovyetler Birliği’ni ‘uyuttuğunu’ ve bu nedenle SSCB’nin saldırıya hazırlıksız yakalandığını anlatan Lukaşenko, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarihi iyi okudum ve bunu biliyorum. Bu nedenle çıkarımlarda bulunuyorum. Bu benim için bir ders oldu. Bundan dolayı ordusunun yarısını teyakkuza geçirmek ve gözbebeğimiz Grodno şehrine bakmamaları için orayı fiilen çevreledik.”

Lukaşenko, bugün ordunun yarısına Batı’nın tehditlerine karşı koymaya hazır olmak için teyakkuza geçme talimatı vermişti. Belarus Savunma Bakanlığı da Polonya sınırı yakınlarındaki Grodno’da bugün kapsamlı taktik tatbikata başlandığını duyurmuştu.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Nesrin Baş ve Tuba Demir’den Ulanbator’da Bronz Madalya

Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da düzenlenen Ulanbator Açık Ranking Serisi Turnuvası'nda, kadınlar 68 kilo kategorisinde mücadele eden Avrupa şampiyonu Nesrin Baş, bronz madalyanın sahibi oldu. Çeyrek finalde Odzaya Erdenabat'ı 10-0 yendi.

Üç İlde Yerel Ara Seçim Sandıkları Kuruldu

Türkiye'nin üç farklı şehrinde yerel ara seçim için bugün sandık kuruldu. Tokat, Gümüşhane ve Nevşehir'de toplam altı beldede seçim yapılacak.

ABD’de Festivale Silahlı Saldırı: Çok Sayıda Yaralı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaleti Toledo kentinde bir silahlı saldırı gerçekleşti, 'Old West End' festivaline yakın caddede çok sayıda kişi yaralandı. Yaralıların çoğu tedavi için hastanelere nakledildi.

Vincenzo Montella: Kimsenin Şüphesi Olmasın

A Milli Futbol Takımı, 2026 Dünya Kupası hazırlıkları çerçevesinde Venezuela ile oynadığı özel maçı 2-1 kazanmayı başardı. Ay-yıldızlılar, karşılaşmada 1-0 geriye düşmesine rağmen galibiyete uzandı.

Baba Kızına Vurup Saçından Sürükledi

Gaziantep'in Mevlana Mahallesi'nde dün akşam bir baba, motosikletiyle kızının yanına gelip defalarca tokat attı ve saçından tutarak onu sürükledi. Olay anı güvenlik kamerasınca kaydedildi.