DÜZENLENEN YATIRIM FORUMU VE SUUDİ ARABİSTAN’IN ROLÜ
Suudi Arabistan ile ABD arasında düzenlenen yatırım forumunda, ABD Başkanı Donald Trump da yer aldı. Açılışta konuşma yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, iki ülkenin ilişkilerine özel olarak değindi. “Ortak yatırımlar, ABD ile ekonomik ilişkilerimizin en önemli dayanaklarından biridir” şeklinde ifadelerde bulundu. Ülkesi ile ABD arasındaki derin ekonomik ilişkilerin 92 yıl önce başladığını belirten Bin Selman, günümüzde 600 milyar dolarlık ortaklık fırsatları üzerinde çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
ANLAŞMALAR VE KOPYALANAN VERİLER
Bin Selman, “ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmalara imza attık” dedi ve Suudi Arabistan’ın bölgenin en büyük ekonomisi olduğunu vurguladı. Ayrıca, 2013 ile 2024 yılları arasında ABD-Suudi Arabistan arasında ticaret hacminin 500 milyar dolara ulaşacağını aktardı. Suudi Arabistan’daki yabancı yatırımların çeyreğinin ABD şirketlerinden oluştuğunu da ekledi.
TRUMP VE SELMAN’IN GÖRÜŞMESİ
ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu sırasında Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek başkent Riyad’daki Yemame Sarayı’nda Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. İki lider, stratejik ekonomik ortaklık belgesini imzalamıştı. Bu anlaşmalar; adalet, sağlık, uzay, gümrük ve hava taşımacılığı gibi çok çeşitli alanları kapsıyor.
İMZALANAN ANLAŞMALARIN DETAYLARI
Anlaşmalarda, Suudi Arabistan ordusunun geliştirilmesi ve modernizasyonu konularında savunma bakanlıkları arasında yapılan mutabakatın yanı sıra enerji ve savunma sektörlerinde bir dizi anlaşma yer alıyor. Beyaz Saray kaynaklarından alınan bilgilere göre, “ABD ile Suudi Arabistan arasında, değeri 142 milyar dolar olan tarihteki en büyük silah satış anlaşmasının” imzalandığı da bildirildi.