Mahkeme kararıyla görevinden tedbiren uzaklaştırılan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP avukatlarının, “ihtiyati tedbir” kararına dair yaptıkları itirazlar bugün İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüşüldü. Mahkeme, bu itirazları reddetti. Böylece yönetime atanan Gürsel Tekin göreve devam edecek.
CHP İSTANBUL İL KONGRESİ DAVASI
CHP’nin 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nin iptali için İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan davada, 2 Eylül tarihinde mahkeme ara kararını açıklamıştı. Aynı kararında, CHP 38. Olağan İstanbul Kongresi’nde İl Başkanı olarak seçilen Özgür Çelik’in yanı sıra, aynı kongrede seçilen İl Yönetim Kurulu ve İl Disiplin Kurulu’nun “tedbiren görevden uzaklaştırılmasına” hükmetmişti. Bu ara kararda Gürsel Tekin ile birlikte 5 isim yönetime atanmıştı. CHP, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ihtiyati tedbir içeren 2 Eylül 2025 tarihli ara kararına itirazda bulunmuştu. Mahkeme, CHP’nin “ihtiyati tedbir” kararına ilişkin tüm itirazlarının duruşmalı olarak görülmesine karar vermişti.
CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI’NA İLİŞKİN HUKUKİ SÜREÇ
CHP’nin İstanbul yönetimine dair tartışmalar 2023 yılında yapılan kongreye dayanıyor. CHP, 8 Ekim 2023’te yapılan İstanbul İl Kongresi’nde Özgür Çelik’in başkan seçilmesiyle sürecin başlamasıyla birlikte “oylamaya hile karıştırıldığı” iddiaları gündeme gelmişti. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, kongrede seçilen başkan ve yönetimin tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına ve il başkanlığına geçici yönetim kurulu atanmasına karar vermişti. Mahkeme kararıyla Gürsel Tekin il başkanlığı görevine getirilmişti. CHP yönetimi bu karara tepki gösterirken, Sarıyer’de il başkanlığı binası ve çevresinde gerginlik yaşanmıştı. Parti yönetimi, il başkanlığı binasını kapatıp Bahçelievler ilçesine taşıma kararı almıştı. Son olarak Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi’nin iptal davasını esastan reddetti. Süreç devam ederken, CHP yönetimi İstanbul kongresini 24 Eylül’de olağanüstü toplama kararı almıştı.