SONUÇLAR VE MAMDANİ’NİN AÇIKLAMASI
Demokrat Parti içinde yapılan ön seçimlerin sonuçlarına göre, Mamdani oyların yüzde 56’sını alarak en güçlü rakibi eski New York Valisi Andrew Cuomo’yu 12 puan farkla geride bıraktı. Ön seçim zaferinin ardından açıklama yapan Mamdani, seçmenlerin gösterdiği destek nedeniyle müteşekkir olduğunu dile getirerek asıl seçimlere yönelmeye başladığını belirtti. Mamdani, “Geçtiğimiz salı günü, Demokratlar açık bir şekilde konuştu. Uygun fiyatlı bir şehir, geleceğin siyaseti ve otoriterliğe karşı cesurca mücadele eden bir lider için yetki verdiler.” diyerek 545 binden fazla New Yorklunun desteğiyle kazanmayı başardığını kaydetti.
MÜSLÜMAN BELEDİYE BAŞKANI OLMA PEŞİNDE
33 yaşındaki Zohran Mamdani, 4 Kasım’da yapılacak seçimde galip gelmesi halinde New York’un ilk Müslüman ve Güney Asya kökenli belediye başkanı olma unvanını elde edecek. Bu önemli seçim sürecinde ABD Başkanı Donald Trump, Mamdani’yi “komünist” olarak nitelendirip, “New York’un belediye başkanı kim olursa olsun, kendine hakim olmalı, yoksa federal hükümet onlara mali açıdan çok sert davranacak.” şeklinde açıklama yaptı.
Adayların İsimleri ve Durumu
New York’ta seçmenler, Demokrat Parti belediye başkan aday adayları arasından 4 Kasım’da yapılacak yarışa katılacak ismi belirlemek için sandık başına gitti. 11 kişilik adaylar arasında eski Valisi Andrew Cuomo, New York Temsilciler Meclisi Üyesi Zohran Mamdani ve New York Şehir Denetçisi Brad Lander öne çıktı. Cumhuriyetçi Parti, belediye başkanlığı için tek aday belirleyerek ön seçimlere gitmedi. Önceki seçimde Cumhuriyetçi Parti’den aday olan, “Koruyucu Melekler” adlı organizasyonun kurucusu ve radyo sunucusu Curtis Sliwa, 4 Kasım’da Cumhuriyetçi aday olarak New York Belediye Başkanlığı için yarışacak.