ÖĞRENCİLER HARÇ ZAMMIYLA YÜZLEŞİYOR
Marmara Üniversitesi’nde öğrenciler, yeni eğitim-öğretim yılına geriye dönük harç zammı problemi ile başlıyor. Üniversite yönetimi, geçen yıl ödenen harçları yeniden değerlendirerek öğrencilere ek ödeme talep ediyor. Bu durum, ders kaydı sürecinde öğrencilerin karşısına borç olarak çıkıyor. Mühendislik Fakültesi’nde geçen yıl yaklaşık 800 TL harç ödeyen öğrenciler, bu yıl hem zamlı harç olan 1.800 TL’yi hem de geçen yılki harca eklenen 400 TL’lik farkı ödemek zorunda kalıyor. Böylece toplam borç 2.600 TL’ye kadar yükseliyor. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ise geçen yıl 677 TL harç ödeyen öğrencilere yaklaşık 340 TL geriye dönük borç çıkarılıyor. Bu yılın harcı ise 1.452 TL’ye yükseldiği için öğrencilerin ders seçebilmek için ödemesi gereken toplam tutar 2.100 TL’yi aşıyor.
DERS KAYDI İÇİN ÖDEME ZORUNLULUĞU
Üniversitenin Öğrenci İşleri birimi, borcun ödenmemesi durumunda ders kaydının yapılamayacağını duyuruyor. Uygulamanın harç ödenen tüm bölümler için geçerli olduğu belirtiliyor. Bilgisayar Mühendisliği bölümünden bir öğrenci, “Geçen yıl ödediğimiz harç yeterliydi. Şimdi hem bu yılki zamlı harcı hem de geçen yılın farkını istiyorlar. Bu ekonomik yükü karşılamak çok zor” diyor. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden bir başka öğrenci ise, “Bir gecede borçlu çıkarıldık. Zaten kira, ulaşım, yemek gibi giderlerle boğuşuyoruz. Bu karar öğrencileri krizin ortasında bırakıyor” şeklinde ifadelerde bulunuyor.
ÜNİVERSİTEDEKİ SORUNUN DERİNLİĞİ
Marmara Üniversitesi’nin ülkenin en çok ödenek alan üniversitelerinden biri olduğunu hatırlatan öğrenci, “Üniversitenin öğrencileri kâr elde etme amacı olarak görmesini kabul etmiyoruz. Ekonomik koşullardan dolayı okulu bırakmak zorunda kalan arkadaşlarımızın olduğu üniversitelerde alınan bu kararlar gençleri geleceksizleştiriyor. Ben okurken aynı zamanda çalışmak zorunda kalan bir öğrenci olarak parasız eğitimin ne kadar önemli ve öncelikli bir talep olduğunu bir kez daha anlıyorum” diyor.
then "Add to Home Screen"