Memphis’te federal bir suçla mücadele görev gücü üyesi, çarşamba günü düzenlenen uyuşturucu baskını sırasında bir kişiyi vurarak öldürdü. Bu olay, dört gün içinde görev gücü üyelerinin karıştığı ikinci ölümcül müdahale olurken, eylül ayından bu yana yaşanan dördüncü ölüm olarak kayıtlara geçti. ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) ajanlarının bir otel odasında uyuşturucu baskını yaptığı sırada yaşanan olayda, zanlının kapıyı açmayı reddetmesi üzerine ekipler kapıyı kırarak içeri girdi.
GÖREV GÜCÜNÜN KURULUŞ AMACI VE TEPKİLER
Memphis Güvenlik Görev Gücü, Başkan Donald Trump döneminde, suç oranlarının yüksek olduğu Demokrat yönetimdeki şehirlere Ulusal Muhafız birlikleri ve federal ajanlar gönderme planının bir parçası olarak oluşturuldu. Diğer bazı şehirlere asker gönderme planları mahkeme engeline takılırken, Tennessee Ulusal Muhafız birlikleri geçen sonbahardan bu yana Memphis’te görev yapıyor. Tennessee Valisi Cumhuriyetçi Bill Lee federal müdahaleyi desteklerken, Demokrat Memphis Belediye Başkanı Paul Young daha pragmatik bir yaklaşım sergileyerek, görev gücünün kendi görüşü ne olursa olsun geleceğini, bu nedenle onları etkin şekilde kullanmanın yollarını bulmak istediğini belirtmişti.
PAZAR GÜNÜ YAŞANAN ÖLÜMCÜL OLAY
Çarşamba günkü olaydan önce, pazar günü erken saatlerde görev gücünde görevli iki Tennessee Ulusal Muhafız üyesi başka bir ölümcül müdahaleye karıştı. Yetkililer, 20 yaşındaki Tyrin Johnson’ın şehir merkezindeki bir takip sırasında elindeki silahla görevlilere yönelmesi üzerine vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Johnson’ın ailesi, olay anını gösteren video kayıtlarının yayınlanmasını talep ediyor.
GÖREV GÜCÜNE BAĞLI DİĞER ÖLÜMLER
Tennessee Soruşturma Bürosu (TBI) verilerine göre, federal görev gücüyle bağlantılı görevlilerin karıştığı olaylarda en az dört kişi hayatını kaybetti. Bunlardan biri mayıs ayı ortasında bir DEA ajanının tutuklama emri uygularken vurduğu 41 yaşındaki Darrin Pigram’dı. TBI ilk açıklamasında Pigram’ın belindeki silahına uzandığı iddiasıyla vurulduğunu belirtmişti. Aynı ayın sonlarında, görev gücü üyelerinin “elinde silahla kendine zarar vermekle tehdit eden bir adam” ihbarına müdahalesi sırasında bir İç Güvenlik özel ajanı silahını ateşledi. 25 yaşındaki Jonah Neal olay yerinde hayatını kaybederken, TBI ajanın ateşi mi yoksa kendi açtığı bıçak yaralarının mı ölüme yol açtığının hemen netleşmediğini duyurdu. Aralık ayında yaşanan beşinci bir olayda ise görev gücünde görevli bir Tennessee Otoyol Devriyesi polisi, trafik durdurmasında aracın durmaması üzerine araca ateş açtı ve bir kişiyi yaraladı. TBI o dönemde yaralının hastaneye kaldırıldığını ve durumunun stabil olduğunu açıkladı. Tüm bu olaylar Tennessee Soruşturma Bürosu tarafından soruşturuluyor.