DEVLET BAHÇELİ’DEN AHMET TÜRK’E TEBRİK TELEFONU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Ahmet Türk’ü telefonla arayarak, PKK’nın 5-7 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirdiği kongre ve aldığı “tarihi kararlar” nedeniyle tebrik etti. Türk, Bahçeli’nin bu süreçte hayırlı dileklerde bulunduğunu ve kendilerini kutladığını aktararak, MHP liderinin “Terörsüz Türkiye” sürecinde büyük bir rol oynadığını altını çizdi. Ahmet Türk, Türkiye’nin demokratik bir geleceğe olan ihtiyacını ve Meclis’in bu noktada sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
KÜRT TÜRK KARDEŞLİĞİNE VURGU
Ahmet Türk’ün açıklamalarından öne çıkan bazı noktalar şöyle: “Türkiye’de toplumsal barışa ihtiyaç vardı. Günümüz dünyasında ve Ortadoğu’daki gelişmeler… Kadim iki halk, Kürt ve Türk halkları geçmişten bu güne kadar dostça ve kardeşçe bir yaşam sürdürdü. Ancak son dönemde inkar politikası nedeniyle Kürtler, istemeden de olsa silahlı bir mücadeleye girmek zorunda kaldı. Bugün barış kaçınılmaz hale geldi ve demokratik bir Türkiye’de bütün halkların mutlu olacağını kabul ederek bazı girişimlerde bulunduk.” Türk, İrlanda’daki barış süreçlerinde olduğu gibi mevcut durumu “hayırlı cuma” ifadesiyle tanımladı. PKK’nın kongresinin toplanması ve olumlu kararların alınmasının önemine dikkat çekti.
MECLİS’E BEKLENTİLER
“Meclis’te demokratik bir Türkiye için atılacak adımlar gündeme getirilmeli. Hukuki boyutuyla demokratik bir gelecek için atılması gereken adımlar var. Burada biz sadece Kürt meselesi üzerinden değil, Türkiye’nin demokrasi ihtiyacı üzerinde duruyoruz. Demokratik bir Türkiye’de inancım o ki hepimiz mutlu olacağız.” diyen Türk, toplumsal barışın sağlanması için atılması gereken adımlara vurgu yaptı. Meclis’in bu süreçte devreye girerek bir demokratik anayasayı gündeme getirmesi gerektiğini belirtti.
DEVLET BAHÇELİ’NİN ROLÜ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu süreçteki rolü hakkında sorulan bir soruya Türk, “Elbette ki en büyük rol Sayın Bahçeli’nindir. Bu kapının aralanmasında ve Türkiye’ye bir çağrı yapmasında önemli bir riskti, ancak Türkiye’nin geleceğini düşündüğü için bu riski aldı. Bugün görüyoruz ki bu risk, onurlu bir barış sürecine katkı sundu.” diye cevapladı. Bahçeli’nin kendisini kutlayarak sürecin hayırlı olması dileğini ilettiğini aktaran Türk, Bahçeli ile gelecekte bir araya geleceği umudunu taşıdığını ifade etti.
AÇIKLAMALAR NE ZAMAN GELECEK?
Açıklamanın ne zaman geleceğine dair bir soru üzerine Türk, “Aslında karar alınmıştır. İnanıyorum ki en kısa sürede bir değerlendirme sonucunda kararlarını açıklayacaklardır. Sayın Öcalan’ın bu konudaki talebini yerine getirecekleri konusunda bir endişemiz yoktu.” yanıtını verdi. Sürece inanmayanlara yönelik ise Türk, “Sürece yönelik herkes bazı endişelere sahip olabilir. Ancak görüşmeler ilerledikçe, bu sürecin başarılı bir biçimde sürdürüleceğine olan inancın artacağını gözlemliyoruz.” dedi.