MIT KİŞİSEL VERİLERİ KORUMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), kişisel verileri hedef alan şahıslarla ilgili harekete geçti. Başarılı operasyonlar gerçekleştiren MİT, kişisel verileri tehdit eden bireyleri kısa sürede tespit etti. MİT’in koordinasyonunda; Jandarma Genel Komutanlığı, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) iş birliği ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kişisel verilerinin korunmasına yönelik kapsamlı bir operasyon yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturma çerçevesinde, vatandaşların kişisel verilerine izinsiz erişim sağlayan kişilere gözaltı kararı çıkarıldı.
GÖZALTILAR VE TUTUKLAMALAR YAPILDI
İstanbul, Şanlıurfa, İzmir ve Kütahya’da eş zamanlı yapılan operasyonlarda, yasa dışı sorgu sistemlerinin yöneticileri ve geliştiricileri de dahil birçok şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan kişilerden Y.Z.H., B.K. ve M.Ş., mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ayrıca, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
CASUSLUK FAALİYETLERİ ORTAYA ÇIKARILDI
USOM’un sağladığı teknik destekle siber suçluların kullandığı altyapılar belirlendi. MASAK, örgütün yasa dışı gelir kaynakları ve para trafiğini deşifre etti. Yapılan araştırmalar sonucunda, elde edilen kişisel verilerin casusluk faaliyetleri amacıyla yurtdışındaki bağlantılara iletildiği tespit edildi. Operasyon kapsamında “Sowix”, “Ondex” ve “EmreQuery” isimli yasa dışı sorgu panellerinin bulunduğu toplam 9 internet sitesi kapatıldı. Ayrıca şüphelilerin bağlantı sağladığı Telegram grupları ve kanalları da ele geçirildi. Güvenlik güçleri bu gruplarda, “siber casusluk faaliyetleri ve yasa dışı sorgu sistemleriyle mücadelede kararlılık” mesajı paylaşarak erişimi engelledi.