Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan MİT’e ait TIR’larda yapılan aramaların fotoğrafları ve kamera görüntüsü bugünkü Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yer almıştı. Savcılık, Cumhuriyet Gazetesi hakkında soruşturma başlattı. Görüntülerle ilgili haber, dış basında da yer buldu.
2014 yılının ocak ayında, Türkiye’den Suriye’ye malzeme götürürken Adana ve Hatay’da durdurulan TIR'larda silah ve mühimmat bulunduğu iddia edilmiş, ancak hükümet ve güvenlik kaynakları “Türkmenlere insani yardım malzemesi taşındığını” öne sürmüştü.
TIR'larla silah taşınmasına ilişkin dosya hakkında takipsizlik kararı verilirken, bu TIR'lara yönelik ihbarlar üzerine operasyonları yapan savcılar ve jandarma yetkilileri daha sonra tutuklanmıştı.
Cumhuriyet’in manşetine göre jandarma, savcı nezaretinde TIR’daki konteynerleri açıyor. Kapakların hemen altında bir miktar ilaç, onların da altında havan ve top mermisi ile makineli tüfek mermileri olduğu görünüyor.
Yasin Aktay: MİT TIR’ları ÖSO’ya gidiyordu
Geçtiğimiz günlerde Odatv internet sitesinde yer alan görüntülü habere göre, AK Parti Siirt milletvekili adayı ve AK Parti Dış İlişkiler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larının Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) gittiğini söylemişti.
Görüntülerin Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yayınlanması, dış basında da yankı buldu.
Haberi duyuran AFP, "Türk istihbaratına ait TIR'ları Suriye'deki cihatçı isyancılara silah taşırken gösterdiği iddia edilen fotoğraf ve video görüntüleri yayımlandı" ifadesini kullandı.
Haberde, "Türk hükümeti, Suriye'deki isyancıları silahlandırdığı yönünde daha önce ortaya atılan iddiaları şiddetle yalanlıyordu ve TIR'ların aranmasına müdahil olan savcı, asker ve subayları kendisini devirmeye çalışmakla suçluyordu" denildi.
Görüntülerde yetkililerin önce üzerinde "kırılabilir" yazan ve içinde antibiyotik olan karton kutuları açtığının görüldüğünü belirten AFP, "Ancak bu kutuların altında onlarca havan mermisi buldular" diye aktardı.
Cumhuriyetin haberinde Rus yapımı silahların eski Sovyet ülkelerinden tedarik edildiğinin belirtildiğini bildiren AFP, "Gazetenin iddiasına göre TIR'lar toplam 1000 havan mermisi, ağır ve hafif silahlar için 80 bin merminin yanı sıra yüzlerce bomba atar taşıyordu" ifadesini kullandı.
Ajansın geçtiği bu haber, dünya genelinde birçok yayın organı tarafından da kullanıldı.