Öcalan’ın Silah Bırakma Çağrısı Dünyada Yankılandı

TERÖRSÜZ TÜRKİYE HEDİFİ İÇİN TARİHİ BİR ADIM

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a “silah bırakma ve örgütü tasfiye etme” çağrısı ile başlatılan bu süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle bugün milyonların beklediği bir noktaya geldi. DEM Parti heyeti, İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile üçüncü kez bir araya geldi.

ÖCALAN’DAN TARİHİ ÇAĞRI

Görüşmenin ardından heyet, Öcalan’ın kaleme aldığı bildiriyi kamuoyuyla paylaştı. Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak yayınlanan bu çağrıda, Öcalan PKK’nın tüm unsurlarına bugün itibarıyla silah bırakma talimatı vererek, tarihi bir çağrı yaptı. DEM Partisi yetkilileri tarafından okunan mesajda, Öcalan örgütün kendisini feshetmesi gerektiğini belirterek “Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir” ifadelerini kullandı. Türkiye’de terörün sona ermesi açısından kritik öneme sahip bu adım, dünya basınında geniş yankı buldu.

ULUSLARARASI MEDYADAN YANSIMALAR

EURONEWS, “Abdullah Öcalan, örgüt üyelerine silah bırakma çağrısı yaptı” başlığı ile bu gelişmeyi aktardı. Haberde, Öcalan’ın açıklamasının Türkiye’de 40 yıldır devam eden çatışmaların sonlanması için tarihi bir dönem noktası olabileceğine vurgu yapıldı. Ayrıca, bu çağrının 10 yıl önce başarısızlıkla sonuçlanan çözüm sürecinden gelen en önemli barış girişimi olduğuna dikkat çekildi. Öcalan’ın örgüt üzerindeki etkisinin hala sürdüğünü ancak bazı grupların bu çağrının karşısında durabileceği ifade edildi. REUTERS ise “Tutuklu Öcalan, Türkiye ile çatışmalara son verilmesini talep etti” şeklinde haberi duyurdu. Washington Post ise bu gelişmenin Türkiye’de yeni bir siyasi sürecin başlangıcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, PKK’nın 1984’ten onwards sürdürdüğü silahlı mücadelenin Türkiye’de on binlerce can kaybına neden olduğu vurgulandı, örgütün zamanla ayrılıkçı hedeflerinden vazgeçerek daha fazla özerklik ve Kürt hakları talep ettiği belirtildi. Öcalan’ın çağrısının Kuzey Irak ve Suriye’de de etkileri olabileceği ifade edildi.

BARİŞ SÜRECİNE YENİ BİR SOLUK

Washington Post, Öcalan’ın PKK’nın silah bırakma yönündeki çağrısını, Ankara ile Kürt hareketi arasında yeniden başlayan barış sürecinin bir parçası olarak değerlendirdi. Haberde, DEM Partisi yetkililerinin Öcalan’dan taşıdığı mesajın Türkiye’de yeni bir siyasi dönem başlatabileceği üzerinde duruldu. PKK’nın bu çağrıya vereceği yanıtın kritik bir eşik olacağı vurgulandı. Bloomberg ise bu çağrının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecine dair yeni adımlar atmasına vesile olabileceğini öne sürdü. Öcalan’ın “PKK kendini feshetmeli” sözlerinin, Türkiye iç politikasında ve bölgedeki dengelerde önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekildi. Erdoğan’ın bu gelişmeyi Suriye’de ABD destekli Kürt güçleriyle ilgili müzakerelerde kullanabileceği ifade edildi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Özkan Yalım Ek İfadesinde Şahit Olmadı

Eski Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, iki ay önce yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Şimdi etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ek ifade verdi.

YSK’dan CHP’nin Mutlak Butlan Başvurusuna Gerekçe

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) mutlak butlan kararı sonrası yaptığı başvuruyu reddetme gerekçesini 12 sayfalık kararla açıkladı. YSK gerekçesinde, hukuk mahkemeleri tarafından verilen ilamların uygulama yetkisinin icra dairelerinde olduğunu belirtti.

Sıfır Atık Forumu 183 Ülkeyle Başlıyor

İstanbul, 5-7 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Sıfır Atık Forumu ile 183 ülkeden gelen binlerce üst düzey temsilciyi ağırlayacak. Etkinlik, Sıfır Atık Hareketi kurucusu Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşecek.

Kuveyt Havalimanı Vuruldu: Can Kaybı ve Yaralılar Var

Ortadoğu'da tansiyon bir kez daha yükseldi. İran'ın düzenlediği kamikaze İHA saldırısı nedeniyle Kuveyt Havalimanı yolcu terminal binasında hasar oluştu.

Nişantaşı’nda İki Saldırıda Dört Yaralı

İstanbul Nişantaşı'ndaki eğlence merkezine 30 Mayıs ve 1 Haziran'da düzenlenen iki ayrı saldırıda dört kişi yaralandı. İlk saldırıda Kerem E., Hami Y. ve güvenlik görevlisi Tolga Ç. ayağından vuruldu.