OECD TÜRKİYE TAHMİNLERİNİ GÜNCELLEDİ
OECD, Türkiye’nin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye çıkarırken, enflasyon beklentisini de yüzde 31,4’ten yüzde 33,5’e yükseltiyor. Türkiye için 2026 yılına dair büyüme beklentisi yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye indirilirken, enflasyon tahmini yüzde 18,5’ten yüzde 19,2’ye çıkarıldı. Akademisyen ve ekonomist Prof. Yakup Küçükkale, OECD’nin bu beklentilerini “Türkiye, enflasyonla mücadeleden vazgeçip, büyüme odaklı genişlemeci bir patikaya geçiş yaptı” sözleriyle ifade ediyor. Emre Alkin de Merkez Bankası’nın faiz kararını eleştirerek, “Merkez Bankası faizi düşürüyor ama kredi faizleri düşmüyor, kaynak bulunamıyor, anlaşılıyor ki faizi düşük göstermek için tabelaya oynamak uygun görülmüş” diyor.
KÜRESEL TAHMİNLER ÜZERİNE YORUMLAR
OECD, 2025 yılı için birçok ülkenin ekonomik büyüme beklentilerini yukarı yönde revize ederken, 2026 için ABD tarifelerinin küresel büyümeyi yavaşlatabileceği konusunda uyarıda bulundu. Küresel büyüme tahminini 2025 için yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye çıkaran OECD, 2026 için bu tahmini yüzde 2,9 olarak sabit tutuyor.
ABD ekonomisi için 2025 büyüme tahmini yüzde 1,6’dan yüzde 1,8’e artırılırken, 2026 için bu oran yüzde 1,5’te sabit kaldı. 2026’da enflasyonun yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükselebileceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’nin 2025 büyüme tahmini yüzde 1’den yüzde 1,2’ye çıkarken, 2026 için bu oran yüzde 1,2’den yüzde 1’e düşürüldü. Çin için büyüme tahmini de 2025 yılı için yüzde 4,7’den yüzde 4,9’a, 2026 içinse yüzde 4,3’ten yüzde 4,4’e yükseltildi. Japonya’nın büyüme tahmini ise 2025’te yüzde 0,7’den yüzde 1,1’e ve 2026’da yüzde 0,4’ten yüzde 0,5’e çıktı.
MERKEZ BANKALARINA YÖNELİK UYARILAR
OECD, Fed’in işgücü piyasasında görülen zayıflığın etkisiyle 2025 sonunda bir daha faiz indirmesi ve 2026 başında iki kez daha indirim yapmasını bekliyor. Örgüt, küresel yavaşlamanın tarifelerin artması durumunda daha da şiddetli olacağına dikkat çekiyor ve merkezi bankaların bağımsızlığının düşük ve istikrarlı enflasyonu sağlamak açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor.
BÜYÜK EKONOMİLERDE BORÇ ENDİŞELERİ
Rapor, ABD ve Fransa gibi zengin ekonomilerde borç seviyelerinin artmasının gelecekte mali risklere yol açabileceği konusunda artan bir endişe olduğunu vurguluyor. OECD, hükümetlerin bir sonraki şokla karşılaşmaları halinde uygun yanıt veremeyebileceği uyarısında bulunarak, borç artışını durduracak önlemlerin alınması gerektiğini dile getiriyor.