Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2025-2026 eğitim-öğretim yılı “Orman Yangınlarına Karşı Yeşil Vatanı Korumak” temalı ilk dersle yarın başlıyor. Yeni öğrenim yılında tüm kademelerde yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, bu yıl açılması planlananlarla birlikte ülke genelinde 74 bin 538 okul ve 761 bin 416 derslikte bir araya geliyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılında aşamalı olarak başlatılan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin programları, bu yıl ana sınıfı ve uygulama sınıflarında, ilkokul 1 ve 2, ortaokul 5 ile 6, ortaöğretim hazırlık ile 9 ve 10’uncu sınıflarda uygulanacak. Okul öncesi eğitime başlayacak olanlar ile ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 1-5 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirildi. Ortaokula geçiş yapacak öğrenciler için bu hafta okula uyum için rehberlik çalışmaları yapılacak. Eğitim yılının ilk haftasında farkındalık eğitimi ve etkinlikler düzenlenecek, ilk ders “Orman Yangınlarına Karşı Yeşil Vatanı Korumak” temasıyla yapılacak.
fidan dağıtımı yapılacak
Okullarda doğa sevgisini artırmak, “yeşil vatan”ın korunmasını sağlamak, orman yangınlarına karşı bilinç oluşturmak, fidan dikme ve orman temizliği gibi faaliyetlerin yıl boyunca sürdürülmesi hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan “Köklerden Geleceğe Nefes Protokolü” çerçevesinde, okulların ilk gününde “Her Çocuk Bir Fidan” temalı kısa film gösterilecek ve tüm ilkokul öğrencilerine fidan dağıtılacak.
kitaplar öğrencilere ulaştırıldı
Diğer yandan, 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 184 milyon 455 bin 297 adet ders kitabı, Bakanlığa bağlı resmi ve özel okullardaki öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldı. Bu yıl okullarda forma zorunluluğu yeniden getirildi ve öğrenciler belirlenen okul formasını dört yıl boyunca giyecek.
2025-2026 eğitim öğretim dönemi takvimi
Birinci dönem ara tatili 10-14 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Atatürk Haftası’nın birinci ara tatile denk gelmesi nedeniyle, Bakanlığa bağlı tüm okul ve kurumlarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anmaya yönelik bilimsel toplantılar, konferanslar, sergiler, yarışmalar ve tiyatrolar gibi etkinlikler bir önceki hafta, öğrenci, öğretmen, eğitim kurumu yöneticisi ve velilerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Yeni eğitim öğretim yılında birinci dönem 16 Ocak 2026’da sona erecek. Yarıyıl tatili 19 Ocak Pazartesi başlayıp 30 Ocak Cuma sona erecek. İkinci dönem ise 2 Şubat Pazartesi başlayarak 26 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek. İkinci dönem ara tatili 16 Mart’ta başlayıp 20 Mart’ta sona erecek.