PAKİSTAN’DA ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR SEL HASARLARIYLA MÜCADELEYİ ZORLAŞTIRIYOR
Pakistan, yoğun yağışların neden olduğu sellerle başa çıkmaya çalışıyor. Pencap Afet Yönetim Kurumu yetkilisi Nabil Caved, eyaletin Jalalpur Pirwala bölgesi civarında yaklaşık 142 bin kişinin sellerden etkilendiğini belirtiyor. İlgili ekiplerin, ağaçlar veya çatılar üzerine mahsur kalan binlerce kişiyi botlarla kurtardığını bildiren Caved, nehirlerdeki su seviyelerinin hızla yükselmesinin arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını vurguluyor.
SAHA ÇALIŞMALARINDA GÜÇLÜKLER YAŞANIRKEN, KÖYLER SU ALTINDA KALDI
Açıklamalarda, özellikle 23 Ağustos’tan bu yana Pencap’ta 4 binden fazla köyün sular altında kaldığı, 4,2 milyondan fazla kişinin sellerden etkilendiği ve yaklaşık 2,1 milyon kişinin yerinden olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, güneydoğudaki Sind eyaletinden gelen bilgilere göre, şiddetli yağışlar sonucunda eyaletin başkenti Karaçi’de birçok sokak sular altında kaldı. Yetkililer, bu haftalarda taşan nehir sularının bölgeye ulaşmasının, eyalet genelinde daha fazla hasara neden olabileceğini aktarıyor.
SONYAZA BÜYÜK ZARARLAR VERİYOR
Güney Asya’da, haziran ve eylül ayları arasında etkili olan muson yağmurları, Hindistan ve Pakistan gibi bölgelerde pek çok doğal afete yol açıyor. Pakistan Ulusal Afet Yönetim Kurumu, şiddetli yağışlar nedeniyle haziran ayının sonundan bu yana 900’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Son yıllarda ülkenin doğusundaki Çenab, Ravi ve Sutlej nehirlerinin aynı anda taştığı, birçok köyün sular altında kaldığı ve milyonlarca kişinin etkilendiği bir felaket yaşandı. Yetkililer, bu sellerin, 2022’de 1700’den fazla kişinin ölümüne ve ülkenin üçte birinin sular altında kalmasına yol açan felaketten sonrası dönemdeki en büyük afet olduğunu ifade ediyor.