Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, SVR Başkanı Sergey Narışkin, Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve FSB Müdürü Aleksandr Bortnikov katılım gösterdi.
ABD DENEME YAPARSA KARŞILIK VERİRİZ
Toplantının başında, ABD’nin nükleer deneme yapma yönündeki olası planları ele alındı. Putin, Rusya’nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması’na bağlı kalmayı sürdüreceğini ve bu antlaşmadan çekilme niyetinin olmadığını belirtti. Ancak, ABD ya da diğer ülkelerin nükleer deneme yapması halinde Rusya’nın cevap vermek zorunda kalacağını ifade etti. Bunun yanı sıra, Putin, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve ilgili kurumlara, nükleer denemelere ilişkin bilgi toplama ve hazırlık önerileri sunmaları için talimat verdi.
HAZIRLIKLARA BAŞLANMALI
Savunma Bakanı Belousov, ABD’nin stratejik silahlarını hızlı bir şekilde modernize ettiğini ve yeni füze sistemleri geliştirdiğini dile getirdi. Washington’un “Altın Kubbe” adlı füze savunma sistemi projesini hayata geçirdiğini belirten Belousov, ABD’nin daha önce INF, ABM ve Açık Semalar Antlaşması’ndan çekildiğini hatırlattı. “ABD, küresel stratejik istikrarı yıkabilir. Bu nedenle tam ölçekli nükleer denemelere hazırlık yapılması uygun olur” diyen Belousov, Novaya Zemlya’daki poligonların bu tür denemelere hazır olduğunu açıkladı.
NETLİK YOK, ÖNLEM ŞART
Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ise ABD’nin nükleer denemelerle ilgili tutumunun Rusya açısından netleşmediğini, bu nedenle gerekli askeri önlemlerin alınmasının gerektiğini vurguladı.