Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yukarı Karabağ sorunu hakkında konuştu.
Son dakika haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ sorununun çözümüne ilişkin görüşmelere Türkiye dahil birçok ülkenin katılması gerektiğini söyledi
VTB Capital bankasının düzenlediği ‘Rusya Çağırıyor’ yatırım forumunda konuşan Putin, 27 Eylül’de yeniden alevlenen ve üç ayrı ateşkes ilanına rağmen devam eden çatışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Putin, Karabağ sorununun çözümüne ilişkin görüşmelere Türkiye dahil birçok ülkenin katılması gerektiğini söyledi. Bölgede uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan’ın çıkar dengesinin gözetilmesi halinde sağlanabileceğini kaydeden Rus lider, “İlk etapta askeri faaliyetler sonlandırılmalı, can kayıplarına son verilmeli, müzakere masasına oturulmalı ve Türkiye de dahil AGİT Minsk Grubu’ndaki birçok ülkenin katılımıyla eş başkanlar Rusya, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan teklifler temelinde görüş birliği ve çıkar dengesi sağlanmalı. Bunu yapabiliriz” dedi.
ERDOĞAN'DAN PUTİN'E KARABAĞ TEKLİFİ
Putin ile telefon görüşmesinde Karabağ sorununu beraber çözme adımını ama bu adımı atarken kırmızı çizgilerin bulunduğunu bu sözlerle anlatmıştı Cumhurbaşkanı Erdoğan;
“En son Sayın Putin ile görüştük. Artık bu işe gelin bir son verelim. İstersen bu işi birlikte çözeriz. Siz Paşinyan’la bu görüşmeleri yapın, ben İlham kardeşimle yapayım. Bu işi tatlı bir yere bağlayalım. Heyetler görüşsün. Ama bir şeye karar verelim, bu işi çözecek miyiz, çözmeyecek miyiz? Biz samimiyiz. Bu adımı atalım. Güzel bir görüşme oldu. Temennim odur ki bunu neticlendiririz. Kırmızı çizgilerimizi de söyledik. Bunlar aşıldığında babamızın oğlu olsa gözümüz görmez. ‘Siz Suriye’den Azerbaycan’a yabancı güçler gönderiyorsunuz’ diyorlar. Ben de Sayın Başkan’a ‘2000 civarında PKK/YPG’lileri Ermenistan 600 dolar maaşla orada savaşıyorlar’ dedim. ‘Benim haberim yok’ dedi. Bunun üzerinde durmanız lazım. Buna göre adımlar atmak lazım. Sayın Putin’in PKK/YPG’ye yüz vereceğine ihtimal vermiyorum ama Paşinyan’a söylemesi lazım, gereği yapılır.”
KARABAĞ'DA KIRMIZI ÇİZGİ NEDİR?
Hem Türk hem Azerbaycanlı kaynaklar toprak bütünlüğüne atıf yapıyor. ‘Kırmızı çizgi Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüdür’ derken Ermenistan’ın işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesi geretiğini ifade etti.