Rize, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmaya çalışıyor. Özellikle ani, lokal ve şiddetli yağışların sıkça yaşandığı bu bölgede, 2022’de 650 doğal afet vakası görülürken, bu rakam 2023’te bin 250’ye yükseldi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, “Önceki yıllarla karşılaştırıldığında, bu rakamların 2 kat arttığını söyleyebiliriz” dedi.
Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize, küresel iklim değişikliğinin etkilerini yoğun şekilde hissediyor. Şiddetli yağışlar, sel, taşkın ve eğimli arazilerde heyelanlara neden oluyor. Özellikle Rize’de metrekareye düşen 155,5 kilogram yağışla Türkiye’nin en fazla yağış alan ili olması, doğal afet riskini artırıyor.
AFAD verilerine göre, 2022’de yaşanan 650 doğal afet vakası, 2023’te ciddi bir artışla bin 250’ye ulaştı. Bu afetler, can ve mal kayıplarına neden olurken, bölgedeki arazilerde risk analizi yaptırmak isteyenlerin sayısında da belirgin bir artış gözlendi.
RTEÜ Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan ani yağışların, afetleri tetikleyen önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. 2023 yılında özellikle temmuz, ağustos ve ekim aylarında doğal afetlerin sayısında önemli bir artış gözlendiğini vurgulayan Kaya, “Bu rakamlar, önceki yıllara göre 2 kat arttı” dedi.
Afetlerin artmasıyla birlikte, arazilerinde risk analizi yaptırmak isteyenlerin sayısında da gözle görülür bir artış yaşandı. Prof. Dr. Kaya, “Halkımızın bilinçlenme seviyesi arttı. 2023 içinde risk analizi yapmak için bize başvuranların sayısı 1-2 iken, şu anda bu sayı yaklaşık 50’ye çıktı. Bu, afetlerin etkilerinin daha iyi anlaşılmasıyla doğrudan ilişkilidir” şeklinde konuştu.
Yaşanan iklim krizi, bölgedeki afetlerin artmasına ve halkın bilinçlenmesine neden olurken, gelecekte daha sürdürülebilir çözümler bulunması büyük önem taşıyor.