GERİLEN ORTA DOĞU’DA YENİ GÖRÜŞMELER
İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılar sonrasında Orta Doğu’da gerginlik artış gösterdi. Savaş esnasında her iki taraf da kayıplar verirken, ABD’nin de dahil olduğu gelişmelerin ardından ateşkes sağlandı. Ancak bu ateşkesin kalıcılığı konusunda kafa karışıklığı devam ediyor.
İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN GÖRÜŞMESİ
Bu olayların ışığında, İran Genelkurmay Başkanı Abdurrahim Musevi, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, İsrail ve ABD’nin saldırıları ile ilgili bölgesel meseleler üzerinde duruldu.
HAZIRLIKLAR VE KARŞILIK VERME SİNYALLERİ
Musevi, İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırısının, ABD ile süregelen dolaylı müzakereler sırasında gerçekleştiğine dikkat çekti. Musevi, “Bu iki rejim, uluslararası kurallara ve hukuka bağlı olmadıklarını kanıtladı.” ifadelerini kullandı. Savaşın başlatıcısının İran olmadığını vurgulayan Musevi, “Düşmana güçlü bir karşılık verebileceğimiz konusunda tedirginiz. Saldırıların tekrarı halinde gerekeni yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.
SUUDİ ARABİSTAN’IN TAZİYESİ VE ÇABALARI
Savunma Bakanı Halid bin Selman ise, savaşta hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti. Selman, “Suudi Arabistan, saldırıları sadece kınamakla kalmayıp, savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcamıştır.” dedi. Görüşme sırasında iki ülkenin ilişkilerin geliştirilmesi, bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması konularında iş birliği yapma kararı aldıkları da belirtildi.