Singapur’un bakanları, dünya genelinde en yüksek maaşlı politikacılar arasında yer alırken, Başbakan Lawrence Wong’un yıllık hükümet maaşı, ABD Başkanı Donald Trump’ınkinden dört kat fazla. Wong, 15 yıl aradan sonra bakan maaşlarına yapılan ilk büyük artışla birlikte 1 milyon dolarlık bir zam aldı. Salı günü parlamentoda yapılan açıklamada, maaş düzenlemesinin kamu hizmetine yetenek çekmek için gerekli olduğu belirtildi; zira son yıllarda siyasi liderler ile özel sektör yöneticileri arasındaki maaş farkı açılmış durumda.
YÜZDE 64'LÜK ARTIŞ
Wong’un yıllık maaşı, 2.2 milyon Singapur Doları’ndan (1.7 milyon dolar) 3.6 milyon Singapur Doları’na (2.8 milyon dolar) çıkacak. Diğer bakanlar ise maaş artışları olarak yüzde 9’a kadar zam alacak. Wong, alacağı zam miktarını beş yıl boyunca hayır kurumlarına bağışlayacağını duyurdu. Güneydoğu Asya ülkesi, cömert siyasi maaşlarını yolsuzluğu önlemek için önemli bir önlem olarak savunuyor ve bu alanda komşu ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir puana sahip.
SOSYAL MEDYADA TEPKİ
Açıklama, ülkede yüksek bakan maaşlarının hassas bir konu olması nedeniyle sosyal medyada tepki topladı. Geçen yıl ortalama aylık gelir 5,775 Singapur Doları (4,500 dolar) olarak kaydedildi. Singapur Yönetim Üniversitesi’nde siyaset bilimci olan Eugene Tan, “Ekonomik belirsizlik ve iş yerlerindeki teknolojik değişimlerin eşiğinde bu açıklama, duyarsız veya çıkarcı bir şekilde algılanabilir,” dedi. Çoğu Singapurlunun bakan maaşlarının özel sektördeki en yüksek maaşlarla karşılaştırılamayacağını kabul ettiğini belirten Tan, yine de liderlerinin bu kadar yüksek maaşlar almasını duygusal olarak kabullenmenin zor olduğunu ifade etti.
Wong'un maaşı, vergi öncesi ABD başkanına verilen 400,000 doları aşarken, Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee'nin 719,000 dolarlık maaşından da çok daha yüksek. Wong, "Bu zor ve duygusal bir mesele, dikkatli incelenecek," diyerek konunun sadece maaş meselesi olmadığını vurguladı. "Singapur'un ilerlemesi ve Singapurlulara iyi hizmet verecek kaliteli siyasi liderliğe ihtiyacı olup olmayacağı ile ilgili," dedi. PARTİ İKTİDARINI SÜRDÜRÜYOR
Wong’un ofisi, ek yorum talep edildiğinde daha önceki bir hükümet raporuna atıfta bulundu. Wong’un yönettiği Halkın Eylem Partisi, 1959’dan beri iktidarını sürdürmekte. Parti, küçük ülkeyi ekonomik refaha taşıdığı için sık sık övülse de, muhalefeti bastırdığı için eleştiriliyor. Ancak 2011 yılında artan yaşam maliyetleri ve eşitsizlikten duyulan rahatsızlık, bakan maaşlarında kesintiye yol açtı.
BAĞIMSIZ KOMİTENİN TAVSİYESİ
Yeni duyurulan maaş artışı, bağımsız bir komitenin önerisine dayanıyor ve hesaplamasında Singapur’daki en yüksek gelir elde eden 1000 kişiyi referans alıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi’nden siyaset bilimci Ja Ian Chong, siyasi maaşların bu kadar az sayıda yüksek gelirli bireye bağlanmasının nedeninin belirsiz olduğunu belirtti. “Bu tür bir bağlantı, politikacıların bakış açısını Singapur toplumunun en zengin kesimiyle daha yakın hale getirebilir,” dedi. 2024 yılında eski ulaştırma bakanı Subramaniam Iswaran, görevdeyken 300,000 dolardan fazla hediye kabul ettiği için hapse girdi. Chong, “Çok yüksek tazminat seviyeleri, siyasi ofiste hizmet etmenin kamu hizmeti yönünü kesebilir,” şeklinde ekledi.