Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ’deki gelişmeler doğrultusunda yatırımcıların haklarını koruma amacıyla yeni önlemler aldı. Bu kapsamda, Tera Portföy Yönetimi AŞ, Pusula Portföy Yönetimi AŞ, Hedef Portföy Yönetimi AŞ, Atlas Portföy Yönetimi AŞ, A1 Portföy Yönetimi AŞ, Pardus Portföy Yönetimi AŞ ve Bulls Portföy Yönetimi AŞ’nin kurucusu olduğu 7 portföy yönetim şirketinin işlem gören tüm yatırım fonlarının işleme kapatılmasına karar verildi. Ayrıca, bazı yatırım fonlarının tasfiye edilmesi de gündeme geldi.
Yatırım Fonlarının Tasfiyesi
Alınan kararlar doğrultusunda serbest fonlar ve para piyasası fonları da tasfiye edilecek. Tera Portföy Yönetimi AŞ’nin 5, Pusula Portföy Yönetimi AŞ’nin 12, Hedef Portföy Yönetimi AŞ’nin 31, Atlas Portföy Yönetimi AŞ’nin 16, A1 Portföy Yönetimi AŞ’nin 9, Bulls Portföy Yönetimi AŞ’nin 15 ve Pardus Portföy Yönetimi AŞ’nin 42 yatırım fonu tasfiye edilecek. Toplamda 130 yatırım fonunun tasfiye edilmesi kararlaştırıldı.
Kredili İşlemler İçin Esneklik
Ayrıca, kredili sermaye piyasası aracı işlemlerinin devamı süresince öz kaynak koruma oranının en az yüzde 35 olması gerektiği hükmü, aracı kurumların risk politikalarına uygun şekilde esnetildi. Müşteri taleplerine de dikkat edilerek, ikinci bir duyuruya kadar öz kaynak oranı en az yüzde 20 olarak uygulanacak. Bu değişiklik, 2 Ekim seans sonuna kadar geçerli olacak.