ALMANYA’DA ZORUNLU ASKERLİK TARTIŞMASI
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Steinmeier, ZDF televizyonuna verdiği bir röportajda, zorunlu askerlik hizmetinin gerekliliğini savundu. Steinmeier, “Avrupa’daki güvenlik durumunun değişmesi, bir savaşın yaşanması ve bundan çıkardığımız dersler, kendimizi daha iyi korumamız gerektiğini gösteriyor. Bu da ordunun personel donanımını kapsıyor” diye belirtti. 2011 yılında askıya alınan zorunlu askerlik uygulamasının yeniden tartışılması gerektiğini vurgulayan Steinmeier, “Bu tartışmaya şimdi ihtiyacımız var. Mümkünse olumlu bir sonuca ulaşmalıyız ki, yeterli sayıda gönüllü asker bulunamazsa, daha önceki uygulamadan farklı bir zorunlu askerlik sistemine geri dönebilelim” ifadelerini kullandı.
ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNİN SEÇİMİ SORUNU
Steinmeier, Meclis’te Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçilememesinin Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığını dile getirdi. Bu durumun koalisyon hükümetine ve parlamentonun otoritesine zarar verdiğini kaydeden Steinmeier, “Bu, en yüksek yargı organımızın otoritesi ve işleyişi açısından ciddiye alınması gereken bir mesele” diye konuştu. Anayasa Mahkemesi’nin otoritesi ve işlevselliğinin korunması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, “Aksi takdirde, ABD’de gördüğümüz gibi hukukun üstünlüğü tehlikeye girer. Henüz o noktada değiliz, ancak Anayasa Mahkemesi yargıçlarının seçiminin siyasi bir karar olduğunu kendimize sık sık hatırlatmalıyız. Bunu aşırı siyasallaştırmamalıyız çünkü sonuçta yargıçlar bir partinin temsilcileri değil, bağımsız hukukçulardır” dedi.
SİLAHLANMA POLİTİKALARI ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
Steinmeier, Almanya’nın son dönemlerdeki silahlanma politikalarına yönelik eleştiriler hakkında da konuştu. “Almanya’nın sadece askeri güce güvenmeye karar verdiği yönündeki iddialar basit bir varsayımdır. Tekrar ediyorum, artık başka bir dönemdeyiz. 70’leri, 80’leri, 90’ları özleyebiliriz, ancak artık o dönemlerde yaşamıyoruz” diye belirtti. Avrupa’yı koruyan güvenlik mimarisinin artık işlemediğini ifade eden Steinmeier, “Kendimizi sadece askeriyeyle sınırlamıyoruz, ancak inandırıcı olmak için askeri güce ihtiyacımız var. Bu da dış politika ve diplomaside başarılı olmanın ön koşuludur” değerlendirmesini yaptı.